Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Na podporu obcí míří rekordní suma peněz, půjdou hlavně na opravy a změny územního plánu

Rekordní částkou ve výši 120 milionů korun podpoří letos Plzeňský kraj své obce díky dotačnímu titulu Program stabilizace a obnovy venkova Plzeňského kraje 2024. Oproti roku 2022 se jedná o navýšení o více než dvacet milionů korun. Obce podaly celkem 369 žádostí za zhruba 150 milionů.

Program stabilizace a obnovy venkova Plzeňského kraje 2024 (PSOV PK 2024) byl vyhlášený 2. ledna 2024 a během února byly přijímány žádosti do obou dotačních titulů, které PSOV PK 2024 zahrnuje. Jsou to Projekty obcí a Územní plány.

Zájem o změnu územního plánu rapidně narostl

„Ve srovnání s rokem 2023 rapidně narostl počet žádostí o dotaci na územní plán, resp. jeho změnu. V loňském roce to bylo pouze pět žádostí, v roce letošním už 22 a většina z nich na změnu územního plánu,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, IT a evropských záležitostí Petr Vanka (ANO) s tím, že na tento titul je vyčleněna částka z rozpočtu celkem tři miliony korun.

O dotaci mohou požádat obce do dvou tisíc obyvatel. O změnu územního plánu lze žádat teprve od loňského roku, dosavadní žádosti byly určeny pouze na nové územní plány. Rozdělení dotací na titul Územní plány bude Rada PK schvalovat v květnu.

Opravy úřadů, kapliček i komunikací

V dotačním titulu Projekty obcí bylo podáno celkem 344 žádostí s požadavkem 147,3 milionů. „Téměř polovinu žádostí podaly obce na opravy obecních budov, a to na obecní úřady, hasičské zbrojnice nebo multifunkční budovy. U okresů Plzeň-sever a Plzeň-jih je podíl žádostí na obecní budovy více než polovina. V devatenácti procentech žádaly obce o peníze na opravy místních komunikací, v okrese Klatovy to byla dokonce čtvrtina všech žádostí,“ uvedl Petr Vanka. Obce z tohoto dotačního titulu mohou žádat dotaci na pořízení, rekonstrukci nebo opravu svého hmotného nemovitého majetku a technické infrastruktury. „Jde například o opravy obecních budov a místních komunikací, požárních nádrží, pořízení veřejného rozhlasu, rekonstrukci veřejného osvětlení, výstavbu dětského hřiště či sportoviště, opravu hřbitovní zdi a kapličky. Možností využití dotace je široká škála,“ vypočítává Petr Vanka. Celkem je v rozpočtu Plzeňského kraje na tento dotační titul vyčleněna částka 117 milionů korun.

Rozdělení dotací schválila krajská rada. Mezi obcemi, které o dotaci požádaly je například obec Břasy, která chce opravit kapli Panny Marie včetně přilehlého prostranství Darová. Rokycany by rády opravily plynovou kotelnu v objektu místní Mateřské školy, obec Halže peníze využije na vybudování sociálního zařízení pro návštěvníky Vesnického muzea v Halži. Obec Kokašice stojí o revitalizaci kontejnerových stání na odpady a obec Stráž potřebuje výstavbu chodníku k autobusové zastávce Bonětice.

Obcím pomůže účast v soutěži Vesnice roku

Výhodou pro žadatele je v tomto dotačním titulu účast v soutěži Vesnice roku Plzeňského kraje. Oceněné obce patří mezi ty, které mohou žádat o dotaci 700 tisíc korun. V letošním roce oceněné obce obdrží celkem 11,6 milionů.

O dotaci mohou požádat obce do 2000 obyvatel. Větší obce mohou žádat, pokud dotaci chtějí pro svou městskou část do 500 obyvatel.

V roce 2022 byla alokovaná částka do programu PSOV PK 2022 celkem 94 milionů korun, čerpáno bylo téměř 93 milionů. V roce 2023 se vyhradila částka 100 milionů a na projety obcí se skutečně čerpalo 103 milionů, na územní plány 676 tisíc korun. Pro 2024 je již alokováno 120 milionů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ilustrační

Štítky Plzeňský Kraj, Vanka, dotace, titul, peníze, obce, rekonstrukce, územní plán, oprava, vesnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na podporu obcí míří rekordní suma peněz, půjdou hlavně na opravy a změny územního plánu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.