Marián Šustr
21. dubna 2024 • 18:26

Kincl vs. Peňáz o titul v Edenu! Rivalita? Ne, sportovní utkání

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Král Oktagonu bude hájit trůn v Edenu, na titul útočí elitní postojář. Patrik Kincl prodloužil působení v domácí organizaci. V prvním zápase nového kontraktu se už 8. června postaví české naději Matěji Peňázovi, který se na post vyzyvatele kvalifikoval devíti výhrami bez porážky. „Vyhrát titul Oktagonu, umístit se vysoko v žebříčku a porazit tak zkušeného šampiona jako je Patrik – to je velká příležitost,“ uvědomuje si střelec.



Bitva o titul na historickém turnaji. Evropská jednička střední divize Patrik Kincl bude hájit pás Oktagonu v jednom z hlavních taháků galavečera v Edenu. Na boj, který mu může změnit život, se připravuje hvězdný postojář Matěj Peňáz. Klání o trůn se obejde bez trashtalku či přehnaného hecování. Kamarádství, které dříve upevnili společnými tréninky, však na příští měsíce odloží.

Inspektor se chystá na pátý titulový boj v Oktagonu, první v rámci nového kontraktu. Kinclovu čtrnáctiletou kariéru provázely vyhrocené rivality s Karlosem Vémolou a Petrem Ondrušem. Psychické války, jež by zápasu předcházela, se nyní bát nemusí.

Když se v Edenu potkal s Peňázem tváří tvář, nelétaly vzduchem nadávky, nýbrž úsměvy stvrzené přátelským podáním ruky. „MMA je sport jako každý jiný. Tahle atmosféra mi sedí. S Matějem jsme kamarádi, teď to na nějakou dobu přerušíme a po zápase budeme zase v pohodě,“ usmívá se čtyřiatřicetiletý šampion.

„Nevím, jestli je to lepší, protože rivalita vás dokáže nakopnout. Pro mě by byla hraná, protože se s Patrikem znám a jsme zadobře,“ přikyvuje Peňáz. „On je skvělý sportovec, který to má v hlavě srovnané, rozhodně ho respektuji. Čeká nás sportovní utkání, ukáže se, kdo je lepší a kdo to chce víc.“

Životní šance

Kincl čelil v Oktagonu čtyřem elitním zkouškám. Výhry nad Vémolou, Samuelem Krištofičem a dalšími zkušenými bijci ho postavily do čela evropské střední divize. Ve světovém pořadí se dostal na prestižní jedenačtyřicátou příčku. „Bojoval jsem už s bojovníky výše postavenými ve světovém pořadí. Můžu zápasem s Matějem hodně ztratit a relativně málo získat,“ myslí si.

Článek pokračuje pod grafikou

Vyzyvatel na hranici světové sto dvacítky vyhlíží možný průlom. „Souboj s Patrikem vnímám jako velkou šanci. Je nejlépe postaveným bojovníkem v Oktagonu, stojí v prestižní světové top padesátce. Když vyhraju, udělám velký kariérní krok a posunu se hodně daleko,“ uvědomuje si Peňáz. „Vyhrát titul Oktagonu, umístit se vysoko v žebříčku a porazit tak zkušeného šampiona jako je Patrik – to je velká příležitost.“

Výhra by českého střelce poslala mezi světovou elitu. Nejprestižnější MMA liga se už po Peňázovi jednou natahovala a případná výhra nad králem Oktagonu by byla dostatečným argumentem pro druhou šanci. „Pro UFC hrají největší roli věk a styl boje. Já zápasím atraktivně, vždy si jdu pro finiš. Nevyčkávám a nepinkám na body,“ vypráví sedmadvacetiletý bijec. „Mám před sebou ještě spoustu let kariéry, a tak věřím, že jsem pro UFC dobrý prospekt.“

Jasná taktika na KO mašinu

Peňázův rychlý vzestup ve světě MMA navazuje na úspěšnou kickboxerskou kariéru, kterou uzavíral s pozitivní bilancí v nejlepší ringové organizaci světa Glory. Každý soupeř, který mu dosud v kleci čelil, respektoval jeho postojářské schopnosti natolik, že rezignoval na přestřelky a snažil se českého bojovníka dostat na zem.

Právě v tom mu bude nejvíce hrozit elitní zemař Kincl, který v zápasech těží právě ze skvělého wrestlingu a precizní práce na zemi. Na rozdíl od jiných MMA zemařů se však může pyšnit i technickým boxingem a kopy.

„Patrik je komplexní zápasník, ale z jeho style boje čtu, že si víc věří na zemi. Dokáže tam dominovat, většinu ukončení taky nasbíral přes škrcení nebo dobíjení,“ soudí Peňáz. „V postoji o moc neztrácí, už zasadil pár KO. Má velmi dobrý pohyb, Už jsem si ho nastudoval,“ doplňuje. „Přesto počítám s tím, že mě čeká další souboj, kde se mě soupeř bude snažit hodit pod sebe.“

Kincl vyzyvatelův předpoklad nerozporuje. „Určitě je to jeden z možných scénářů,“ přiznává. „Každé kolo ale začíná v postoji a já myslím, že pokud odrovnám blok s očnicí, s nímž jsem se potýkal v posledním duelu, budu se schopen vyrovnaně bít i v postoji,“ podotýká inspektor před jubilejním čtyřicátým zápasem.

Poraněná očnice poznamenala poslední Kinclovu obhajobu. Inspektor příliš uhýbal a výrazně se vyhýbal přestřelkám s polským rváčem. „Patrik nepatří mezi bijce, kteří se cítí dobře, v tlaku a přestřelkách, což ukázal jeho zápas s (Piotrem) Wawrzyniakem,“ myslí si Peňáz. Sám se však do tlaku nesmí pustit bez zábran.

Zkušený šampion bude jakoukoli nepřesnost trestat strhem na zem. V přípravě mu pomůžou kolegové z ringu. „Budu se snažit najít sparing partnery s podobným stylem, pracovat na jeho silných stránkách a studovat předešlé zápasy. Zaměřím se na dráhu Matějových úderů a budu po parťácích chtít, ať ji simulují,“ poodkrývá Kincl, co ho bude v budoucích týdnech čekat.

Po návštěvě elitních týmů v Thajsku čeká Peňáze další příprava v novém domově ve Švédsku. Stal se součástí jednoho z nejlepších evropských týmů All Stars, kam jezdili na zkušenou Jiří Procházka, Attila Végh a další světoví šampioni. „Určitě se nesoustředím jen na obranu. Stále se zlepšuju i v postojových schopnostech. Když už se blížím k zápasu, pracuju na wrestlingu, abych dobře bránil strhy u klece, správně vstával a přebíral výměny,“ vypráví Peňáz.

„Tento styl jsem si vybral a budu ho nadále praktikovat v MMA. Přišel jsem z ringových disciplín a za tři a půl roku, co zápasím v kleci, je nemožné si plně osvojit, to co se jiní učí přes deset patnáct let,“ vysvětluje sedmadvacetiletý bijec.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud