Pavel Kříž alias Štěpánek Šafránek z filmové série o básnících slaví 63. narozeniny. Jak vypadá dnes?

Pavel Kříž, slavný český herec, oslavuje své 63. narozeniny. Jeho kariéra je plná nezapomenutelných rolí a úspěchů. Byl proslavený rolí Štěpána Šafránka v legendární sérii o Básnících. Kříž se věnoval také filmu, divadlu a moderování. V tomto článku se podíváme na jeho život a kariéru, a také na to, jak se během let změnil.

Mládí a začátky kariéry

Pavel Kříž se narodil 18. dubna 1961. Už od mládí projevoval zájem o divadlo a herectví. Po absolvování střední školy se rozhodl jít studovat herectví na pražskou DAMU. Během studií získal mnoho uznání za svůj talent a nadání.

Po dokončení DAMU začal Kříž svou profesionální hereckou kariéru. První větší roli získal ve filmu „Nevěsta s velkýma nohama“ v roce 1986. Postupně se začal prosazovat ve filmu, televizi a divadle. Jeho talent a charisma ho rychle katapultovaly mezi nejuznávanější herce své generace.

Čtěte také: Jižní Korea se Loučí s Tradicí: Parlament Schválil Zákaz Konzumace Psího Masa

View this post on Instagram

A post shared by Pavel Kříž (@pavel_kriz_herec)

Průlomová role v Básnících

Největší úspěch a popularitu Pavel Kříž zažil díky roli Štěpána Šafránka ve filmové sérii „Básníci“. Tento film, režírovaný Jiřím Menzelem, se stal ikonou české kinematografie a Křížova role byla jedním z nejvýraznějších prvků tohoto díla.

V Básnících se Pavel Kříž představil jako mladý básník, který se snaží najít ve světě své místo. Jeho výkon byl oceněný kritikou i diváky a získal si širokou popularitu. Role Štěpána Šafránka se stala pro Kříže synonymem a dodnes je považovaná za jednu z jeho nejlepších rolí.

Facebook

Emigrace a návrat

Pavel Kříž se rozhodl emigrovat do Velké Británie několik měsíců před listopadovou revolucí. Tam se věnoval studiu psychoterapie. Herectví na nějaký čas opustil, ale stále v něm žila vášeň pro umění a divadlo.

Po návratu do Čech se Pavel Kříž rozhodl vrátit k herecké profesi. Začal hrát v divadle a objevil se také ve filmových a televizních rolích. Diváci ho mohli vidět v nekonečném seriálu Ulice, kde ztvárňoval postavu Martina Kudláčka.

Křížova herecká kariéra je bohatá na rozmanité role. Vedle Ulice se objevil také v dalších pokračováních filmu Básníci, ve filmech Andělské oči a Hotel Herbich. Jeho výkon byl vždy plný energie a autentičnosti.

Facebook

Soukromí a aktivity mimo herectví

Pavel Kříž je známý svým soukromím a pečlivým střežením svého osobního života. Mimo herectví se věnuje psaní scénářů a moderování. Spolupracoval s různými televizními stanicemi a vytvořil několik úspěšných programů.