Lauferovi se stala osudnou plánovaná operace chlopně, při níž mu v březnu 2020 selhalo srdce. Uvedli ho do umělého spánku, ze kterého se už nikdy neprobudil. A bezprostřední příčinou smrti se mu teď nakonec stala zástava srdce. Trošku smutný konec pana Kohna z komedií Kameňák. Lidi měl rád a kamarádů spoustu, Ester za otcem ale nikoho nepustila. 

Hodně z nich by ho přitom navštívilo moc rádo. „Říkala jsem Ester, že za Pepou zajdu, že třeba zareaguje na můj hlas. A ona, že to nepůjde, protože mi neřekne, kde leží. Že to neví nikdo, aby se to nerozkřiklo a nechodil za ním kdekdo,“ řekla Blesku Vlasta Kahovcová (80), jedna z nejslavnějších Gottových sboristek, která začínala právě u Laufera.

Bylo to vysvobození

„A teď už se s ním nerozloučím nikdy. Je mi to moc líto, protože díky němu jsem skončila u Gotta. Myslím si ale, že smrt byla pro Pepíka vysvobozením, to, co žil, přece už nebyl život. Zvlášť pro něj,“ podotkla ještě Kahovcová. 

I producent Oldřich Lichtenberg (61), který s Lauferem pár dnů před jeho plánovanou operací v Divadle Broadway zkoušel muzikál pro děti Ostrov pokladů, lituje, že za Pepíkem nemohl. „Pepík nebyl na přístrojích, ale nebyl k němu povolen přístup. Takže jsme ho nemohli ani navštěvovat,“ potvrdil slova Kahovcové Lichtenberg, který s Lauferem posledních 20 let spolupracoval a měli k sobě hodně blízko.

Miloval lidi

„Naposledy jsme se viděli u Jelínků na pivě. Řekl mi: Jdu na plánovanou operaci, za pár dní ale budu zpátky a jedeme dál,“ vzpomíná Lichtenberg. Z narkózy už se ale Laufer neprobudil a premiéra jeho posledního počinu, muzikálu Ostrov pokladů, ke kterému napsal libreto, se už musela obejít bez něho. „Není dobře, že Ester k němu nepouštěla přátele. Miloval společnost, miloval lidi a veselí. Je moc smutný, že umřel úplně sám. Doufám, že poslední rozloučení bude veřejné, zasloužil by si to!“ zdůrazňuje Kahovcová.

Stres z manželky

...o její smrti se už nedozvěděl

Na Lauferově zdraví se určitě podepsal stres z dlouhodobého a velmi těžkého onemocnění manželky – kostýmní návrhářky Ireny Greifové (†83). Ta totiž byla po toxickém šoku dlouho ve vážném stavu v nemocnici, znovu se potom musela učit mluvit a chodit. „Mohla mi umřít a já jsem tak šťastný, že to všechno zvládla a zvládá. Jsem z toho ale nesmírně vyčerpaný,“ přiznal Blesku tehdy Laufer, který si jedinou ženu svého života vzal v roce 1969. A když už byla Greifová jakžtakž v pohodě, ocitl se zase v nesnázích on. Přežil ji o necelého 1,5 roku, Irena zemřela o předloňských Vánocích, kdy už byl v umělém spánku a ani se to nedozvěděl.

Kaňka z minulého režimu

Laufer na sebe za minulého režimu upozornil kontroverzní písní Dopis Svobodné Evropě, v níž v roce 1976 oslavoval činy agenta Státní bezpečnosti Pavla Minaříka, který údajně chystal pumový útok na rozhlasovou stanici Svobodná Evropa v Mnichově. Písnička nebyla iniciativou tajné služby, jak se v 70. letech spekulovalo, ale přímo umělcovou. Laufer pak tvrdil, že ji nazpíval jako parodii. Zpěváka evidovala StB v kategorii důvěrník s krycím jménem Vostrý.

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Josef Laufer: Mohl být českým Belmondem, pak na něj padl stín... Videohub

To však umělec popíral. „Nikdy jsem nebyl v komunistické straně a nikdy estébákem. Krista Pána! Já jsem byl zarputilý antibolševik, vždyť mě kvůli tomu málem vyhodili z DAMU, když jsem odmítl vstoupit do strany. Já mám čistý svědomí. Nikdy jsem nikomu neublížil, naopak pomáhal. Nedonášel jsem,“ rozčiloval se v jednom z mála rozhovorů, které na to téma poskytl.

Role v Humbertu

Díky svému exotickému vzhledu byl Josef Laufer vyhledávaným filmovým hercem, viděli jsme ho například ve snímcích Noc na Karlštejně, Páni kluci, Starci na chmelu, Den pro mou lásku, Panna a netvor nebo sérii Kameňák. Hrál také v seriálech Inženýrská odysea nebo Cirkus Humberto.

Don José Pedro Rodriguez de Montagnes de Laufer

Laufer se narodil ve francouzské Bretani lékaři židovského původu a rodilé Španělce. Jeho celé jméno bylo Don José Pedro Rodriguez de Montagnes de Laufer. Dětství prožil v Anglii, kde byl jeho otec vojenským lékařem u RAF. V roce 1947 se rodina vrátila do Československa. Otec Maxim Laufer ve vlasti pracoval dál jako dětský ortoped, mladý Josef se vyučil v Tesle a pak pracoval ve výzkumném ústavu. Po vojně vystupoval v Divadle ABC, tlumočil ze španělštiny. Studoval DAMU, hrál ve filmech a zahájil profesionální kariéru zpěváka pop-music. Založil vlastní skupinu Golem. V kariéře úspěšně využíval jazykové znalosti, hovořil anglicky, španělsky a německy.

Fotogalerie
29 fotografií