Nová cena za vodu v restauracích: Za 1 litr zaplatíme skoro 200 Kč. Hospodští zkouší, co jim ještě zaplatíme

Voda je považována za ten nejobyčejnější nápoj, který by logicky měl být také nejlevnější. Je tomu ale skutečně tak?

i Zdroj fotografie: Gabecollett/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Zdražování postihlo v poslední době nejen potraviny, ale také nápoje. Události247 již dříve psaly o tom, že cena roste třeba u kávy nebo pomerančového džusu. To ale není všechno. Podle všeho si Češi v gastronomických podnicích připlatí i za obyčejnou vodu. Víte, kolik si za ni někteří hospodští neváhají říct?

Za vodu i několik stovek

Nemalé částky za vodu zaplatíte například v horském hotelu v Radegast v Beskydech, kde si podle všeho na vysokohorskou přirážku skutečně potrpí. Web PrahaIN popisuje zkušenosti tamních hostů, podle kterých zde 3 lahve minerální vody Rajec o objemu 0,33 litru stojí skoro 200 korun.

Cena kávy bude už brzy natolik brutální, že bude jenom pro bohaté. Ostatní Češi budou muset oblíbený nápoj oželet

„Ačkoli byla obsluha standardní, ani taková, ani maková, dát za jeden litr vody 180 korun nám přišlo nad rámec běžné přirážky,“ cituje web PrahaIN manželský pár, který do hotelu zavítal. Ačkoli jinak tedy byli s místem velmi spokojeni, takovéto ceny je nemile překvapili.

Některé vody zdražila vyšší sazba DPH

Od letošního roku se ceny změnily také kvůli novým pravidlům v sazbách daně z přidané hodnoty (DPH). Lidé si kvůli tomu připlatí za přírodní, kojeneckou i minerální vodu. Jak připomíná web Novinky, od ledna se totiž tyto produkty daní vyšší, 21procentní sazbou. Předtím byly vody v 15prcentní sazbě.

iZdroj fotografie: Ka23 13/ Creative Commons / CC-BY-SA
Kohoutková voda se daní 12 procenty, minerální voda už ale 21 procenty

Nutno však říct, že není voda jako voda. Pokud si objednáte kohoutkovou vodu, měli byste teoreticky ušetřit. Ta se totiž daní pouze 12 procenty. Neperlivá voda v lahvi je ale už se sazbou 21 procent. Ve stejné sazbě je i jakákoli voda ochucená štávou,“ uvádí web Deník. Stejná, 21procentní sazba se pak vztahuje i třeba na obyčejnou vodu s citronem. „Pokud však citron zůstane jen jako dekorace na okraji sklenice, sazba je stále 12 procent,“ dodává server Deník.

Objednáváte si v restauraci vodu k pití? Napište nám, jakou nejvyšší cenu jste za ni zaplatili

Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články