Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dozvuky škandalóznych pretekov v Pekingu. Afričanom, ktorí nechali vyhrať Číňana, zobrali prémie

Štyrom najlepším atlétom pekinského polmaratónu odobrali medaile. Vyšetrovanie po kontroverznom finiši behu ukázalo, že traja africkí bežci pred cieľovou páskou úmyselne spomalili, aby nechali vyhrať domáceho pretekára.

22.04.2024 10:50
Che Ťie Foto:
Čínsky bežec Che Ťie si podvodom dobehol po víťazstvo na pekinskom polmaratóne.
debata

Záverečné metre pekinského maratónu, ktorý sa uskutočnil 14. apríla, ovládol Číňan Che Ťie. Ako informoval web CNN, vyšetrovanie však ukázalo, že traja Afričania na posledných dvoch kilometroch výrazne zvoľnili tempo.

Výsledky kvarteta bežcov tak boli anulované, prišli o trofeje aj prémie, uviedol organizačný výbor podujatia.

Traja elitní africkí bežci boli k účasti v pretekoch pozvaní sponzorom polmaratónu, čínskou športovou spoločnosťou Xtep, v ktorej farbách sa na pekinských cestách predstavili.

Adrian Lehmann Čítajte viac Atletický svet v šoku. Chcel sa kvalifikovať na OH do Paríža, maratónec zomrel na infarkt

Komisia preto potrestala aj spoločnosť. Firma už nesmie sponzorovať ďalšie preteky v tejto sezóne. Zástupcovia Xtep sa v piatkovom vyhlásení ospravedlnili všetkým účastníkom aj svojim zákazníkom.

„Nesieme za to veľkú zodpovednosť, prijímame rozhodnutie o potrestaní zo strany organizačného výboru,“ citoval web CNN vyjadrenie spoločnosti. Firma Xtep zároveň sľúbila, že príjme opatrenia, aby v budúcnosti už k podobným incidentom neprišlo.

Z videozáznamu z cieľovej rovinky je zrejme, ako sa Keňan Willy Mnangat otáča k čínskemu bežcovi a gestom mu dáva najavo, aby sa posunul dopredu. Všetko sa odohralo vo chvíľach, keď štyria atléti bežali tesne za sebou len niekoľko desiatok metrov pred cieľovou páskou.

Bývalý svetový rekordér v behu na päť kilometrov Robert Keter, ktorý taktiež pochádza z Kene, mával na Che Ťieho, aby skupinu predbehol. Zároveň signalizoval svojmu krajanovi a Dejenovi Hailuovi z Etiópie, aby sa držali pozadu.

Najstaršie atletické svetové rekordy Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Florence Griffithová-Joynerová - beh na 100...
debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Peking #polmaratón