Interpret nehynoucí kamioňácké hymny Sbohem lásko, já jedu dál, mimochodem celým jménem Don José Pedro Rodriguez de Montagnes de Laufer, zemřel. Jeho skon zasáhl jak řadu jeho fanoušků, tak i kolegy z umělecké branže – a mezi nimi například herce Jiřího Krampola. „Byl to úžasnej kluk, talentovanej po všech stránkách, bezvadně zpíval, byl charismatickej, herec to byl dobrej a pohybově si myslím, že byl nejlepší ze všech zpěváků, protože to měl v sobě, tu španělskou krev,“ uvedl o něm pro tn.nova.cz.

Krampol, jenž je aktuálně hospitalizovaný kvůli zápalu plic, zavzpomínal na společné aktivity... „Celý život jsme spolu hráli tenis, měli jsme spolu různý kšefty a pak jsme bydleli v jednom baráku, on bydlel o patro níž, takže jsme byli opravdu kamarádi,“ posteskl si herec, jenž skon Laufera bere jako vysvobození. Přesto je z této smutné novinky celý vedle... „Když nějaký člověk, který mi byl blízký, odešel, tak první moment není jako: ‚Ježišmarjá!‘ Ono to teprve dochází...“ přiznal sklesle.

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Josef Laufer: Mohl být českým Belmondem, pak na něj padl stín... Videohub

Lauferovi se stala osudnou plánovaná operace chlopně, při níž mu v březnu 2020 selhalo srdce. Nastaly totiž problémy s dírkou v srdci a umělec byl raději lékaři uveden do umělého spánku. V tom setrval následující čtyři roky... Bezprostřední příčinou smrti se mu teď nakonec stala zástava srdce.Je mi to hrozně líto, protože to nemuselo být,“ domnívá se Krampol, který s Lauferem hrál dokonce ve dvou zahraničních snímcích. „Kdyby nešel na tu operaci, nebo se nechal uspat lokálně, tak to nemuselo bejt...“

V tom má bohužel pravdu, jelikož zákrok, který Laufer podstoupil, nebyl urgentní. Herec a zpěvák po celý život nikdy žádné výrazné zdravotní potíže neměl, naopak, byl aktivním sportovcem – a i když ho trápila ho záda či kyčel, byly to problémy související patrně jenom s jeho poměrně vysokým věkem. Zemřel, aniž by věděl, že je vdovcem – jeho manželka, kostýmní výtvarnice Irena Greifová (†83), která svým talentem přispěla k úspěchů snímků Noc na Karlštejně nebo Světáci, totiž zemřela v prosinci 2022.

Fotogalerie
35 fotografií