TOPlist

Apple končí s FineWoven kryty. Vrátí se zpátky k opravdové kůži?

Konec krytů FineWoven pro iPhony a další příslušenství
  • Apple změní kurz, příslušenství FineWoven přestane nabízet
  • Ke kůži se ale nevrátí, nasadí zatím neznámý ekologický materiál

Apple vloni na podzim představil nové iPhony 15 a zapřisáhl se, že v rámci své zelené rétoriky přestane vyrábět a nabízet příslušenství z hovězí kůže. Namísto toho vyvinul syntetický materiál FineWoven, který nasadil jak na pouzdra pro iPhony, tak na řemínky pro Apple Watch a další výrobky. Bohužel pro něj, velké popularity se tento materiál nedočkal.

Konec FineWoven příslušenství

Apple razí filozofii maximální ekologické zodpovědnosti, proto vloni přestal nabízet kožené výrobky – a to jak svoje, tak partnerů. Místo toho použil zbrusu nový materiál jménem FineWoven. Jde vlastně o umělé vlákno z mikrokepru, jenž je speciálně upraven tak, aby na omak působil jako alcantara nebo semiš.

„Materiál FineWoven je navržený s ohledem na planetu – z více než 68 % je vyrobený z recyklovaného postpotřebního materiálu. Ve srovnání s kůží tak vzniká výrazně méně uhlíkových emisí,“ stojí na oficiálním e-shopu.

Na dotek jde o velmi sympatický materiál, výrobce ale, zdá se, moc neověřil jeho odolnost v čase. V únoru přinesla americká novinářka Joanna Stern poměrně rozsáhlou studii o tom, jak se „běžné opotřebení“ projevuje na 5 měsíců starém pouzdru z materiálu FineWoven. Odolnost je velmi slabá a materiál velmi rychle degraduje.

Apple hledá nový materiál

Apple se zřejmě rozhodl u příští generace iPhonů (a dalších produktů) zvolit příslušenství z jiného ekologického materiálu. Informaci přinesl leaker Kosutami, který rovněž jako první informoval před rokem o tom, že výrobce iPhonů opustí kůži a vrhne se po „zvláštním materiálu podobném alcantaře“.

Jaký nový materiál však Apple zvolí? Jak uvádí zdroj ze sítě X, nepůjde o kůži. Firma bude chtít zachovat svůj zelený postoj a vybere spíše jiný materiál vyráběný z recyklovaných či použitých předmětů. Nejhlasitěji se hovoří o „veganské kůži“, kterou používají konkurenční výrobci. Zástupci Applu se k věci nechtěli nijak vyjadřovat.

Autor článku Jakub Fišer
Jakub Fišer
Novinář, fanoušek moderních technologií, letních měsíců a asijského jídla. Mám rád filmy od Lynche, obrazy od Pollocka, french house a fotbalový klub Arsenal. Ve volném čase hraju na PlayStationu a chodím běhat.

Kapitoly článku