V Německu byli zadrženi tři podezřelí ze špionáže pro Čínu

Přidat na Seznam.cz

Krátce po cestě německého kancléře Olafa Scholze do Číny zatkl spolkový generální prokurátor Jens Rommel tři údajné špiony, kteří mohli předávat informace o vojenských technologiích čínské tajné službě. Informují o tom deníky European Pravda a Tagesschau.

Obvinění z přenosu technologií

„V pondělí brzy ráno jsem zatkl 59letého muže z Bad Homburgu a dvojici z Düsseldorfu pro podezření z činnosti agenta tajné služby a porušení zákona o zahraničním obchodu,“ uvedl spolkový generální prokurátor Jens Rommel.

Podle prokurátora hlavní podezřelý, 59letý Thomas R., údajně kontaktoval zaměstnance čínské tajné služby MSS a získal informace o „inovativních technologiích, které by mohly být využity pro vojenské účely“ v Německu. K tomu si R. údajně vyžádal pomoc manželů Gerwiga F. (72 let) a Iny F. (58 let), kteří vedli firmu v Düsseldorfu.

Společnost jako spojovací článek pro spolupráci

„Z našeho vyšetřování vyplývá, že společnost sloužila jako prostředí pro kontakty a spolupráci mezi německými vědci a výzkumníky,“ vysvětlil Rommel.

„Informace údajně předané čínskému zpravodajskému důstojníkovi se týkaly mimo jiné součástí moderních strojů, které lze použít ve výkonných lodních motorech – například ve válečných lodích,“ pokračoval Rommel.

„Kromě toho obžalovaní údajně zakoupili v Německu speciální laser pro MSS a toto zařízení neoprávněně vyvezli do Číny,“ dodal Rommel.

„Obvinění nyní předstoupí před vyšetřujícího soudce Spolkového soudního dvora, který rozhodne o uvalení vyšetřovací vazby,“ uzavřel Rommel.

Předchozí čínské špionážní snahy

Již dříve bylo oznámeno, že se čínští špioni zaměřili na polovodičový, letecký a námořní průmysl v Nizozemsku ve snaze posílit ozbrojené síly Číny.

„Spojené státy požádaly spojence, aby zavedli větší omezení na údržbu zařízení na výrobu čipů v Číně, a snažily se tak dále bránit ambicím Pekingu vyrábět pokročilé polovodiče,“ zmiňuje zpráva.

„Současně nizozemská vláda začala na nátlak Spojených států odpírat společnosti ASML, největšímu dodavateli zařízení pro výrobce počítačových čipů, licence na vývoz mnoha jejích výrobků do Číny,“ pokračovala zpráva.

Zdroj: European Pravda, Tagesschau