Hażlach


Přehled realizovaných projektů

 

Seznamte se -  obec Hażlach

Obec Hażlach leží v západní části Těšínské pahorkatiny. Sousedí s obcemi Zebrzydowice, Strumień, Dębowiec a Cieszyn (Těšín), západní okraj obce sahá k řece Olze (Olši), která tvoří hranici s Českou republikou. Na konci roku 2022 Hażlach čítal 10 493 obyvatel. 

Okolní krajina je kopcovitá, hustě protkaná lesy a rybníky údolí řeky Olzy a jejími četnými přítoky. Nejvyšší bod s výškou 393,51 m n. m. se nachází ve vsi Zamarski. Pohlédneme-li z tohoto místa na sever, spatříme překrásný výhled na níže položené části Těšínské pahorkatiny, při pohledu na jih můžeme obdivovat nádherné panorama Beskyd.

Obec Hażlach tvoří šest starostenství: Brzezówka, Hażlach, Kończyce Wielkie, Pogwizdów, Rudnik a Zamarski. Obec disponuje dobrou ekonomickou infrastrukturou a je napojena na důležité dopravní tepny. Území obce protínají krajské silnice Těšín – Pawłowice Śląskie (č. 938) a Těšín – Jastrzębie-Zdrój (č. 937). Výhodná poloha, blízkost Těšína a státní hranice činí obec atraktivní pro průmyslové investory. Její krajinný charakter nabízí příležitosti v oblasti turistiky a rekreace, oblíbená je zejména cykloturistika.

K dispozici je pět tras Euroregionu Těšínské Slezsko a polsko-česká stezka kulturního dědictví „Po stopách zámků nad Petrůvkou“, která je určená pěším i cyklistům. Obec rovněž nabízí možnost rybaření a lovu. Ve 30. letech 20. století si odskočil ze své rezidence ve Visle zalovit do nadlesnictví Hażlach sám polský prezident Ignacy Mościcki. V Hażlachu nechybí zajímavé památky ani přírodní zajímavosti. Na území obce se dochovaly dva dřevěné barokní kostely: kostel sv. Rocha v Zamarscích z roku 1731 (s věží z roku 1585) a kostel sv. Michaela Archanděla v Kończycích Wielkich z roku 1777. V kostele sv. Bartoloměje v Hażlachu pak najdeme gotický zvon z roku 1409. Jedná se o jeden z nejstarších kostelních zvonů ve Slezsku.

V Kończycích Wielkich se nachází zámek z přelomu 17. a 18. století, který nechal postavit zemský maršál Jerzy Fryderyk Wilczek. Hned vedle zámku, na jeho východní straně, stojí pozdně barokní kaple Prozřetelnosti Boží.

Dávné doby pamatují rovněž letité stromy, některé z nich jsou evidovány jako památné. Nejstarší exempláře dubů letních najdeme v zámeckém parku w Kończycích Wielkich. Mimo park rostou další dva duby na ulici Dolna, jejich stáří se odhaduje přibližně na 750 a 450 let. Starší z nich je pravděpodobně nejstarším dubem ve Slezsku a jedním z patnácti nejmohutnějších dubů v Polsku. S odkazem na prvního těšínského knížete dostal jméno „Mieszko“. Jeho mladšímu druhu bylo propůjčeno jméno „Przemko“, které se odvolává na Měškova vnuka, knížete Přemysla I. Nošaka, známého v celé středověké Evropě.