Izraelské údery na město Rafáh na jihu Gazy zabily 22 lidí, převážně dětí

Přidat na Seznam.cz

Izraelské údery na město Rafáh na jihu Gazy v noci na dnešek zabily 22 lidí, z toho 18 dětí, uvedli zdravotníci. Spojené státy mezitím byly na cestě ke schválení další vojenské pomoci Izraeli, svému blízkému spojenci, a to v hodnotě miliard dolarů.

Izrael provádí téměř každodenní nálety na Rafáh, kde více než polovina z 2,3 milionu obyvatel Gazy našla útočiště před boji na jiných místech, píší deníky ABC News a NBCnews.

„V nadcházejících dnech zvýšíme politický a vojenský tlak na Hamás, protože jen tak můžeme přivést zpět naše rukojmí a dosáhnout vítězství. Zasadíme Hamásu další a bolestivé údery – a to již brzy,“ uvedl ve svém prohlášení premiér Benjamin Netanjahu. Podrobnosti neuvedl.

Při prvním izraelském úderu v Rafáhu zahynul muž, jeho žena a jejich tříleté dítě, uvedla nedaleká kuvajtská nemocnice, která těla přijala. Žena byla těhotná a lékaři dítě zachránili, uvedla nemocnice. Druhý úder zabil 17 dětí a dvě ženy z širší rodiny.

Válka mezi Izraelem a Hamásem zabila podle místních zdravotníků více než 34 000 Palestinců, z toho nejméně dvě třetiny jsou ženy a děti. Zpustošila dvě největší města v Gaze a zanechala za sebou spoušť. Přibližně 80 % obyvatel území uprchlo do jiných částí obléhané pobřežní enklávy.

Balíček pomoci ve výši 26 miliard dolarů, který v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů USA, zahrnuje přibližně 9 miliard dolarů humanitární pomoci pro Gazu, která je podle odborníků na pokraji hladomoru. Americký Senát by mohl balíček schválit již v úterý a prezident Joe Biden slíbil, že jej okamžitě podepíše.

Konflikt, který trvá již sedmý měsíc, vyvolal regionální nepokoje, které staví Izrael a USA proti Íránu a spřáteleným militantním skupinám na celém Blízkém východě. Izrael a Írán si tento měsíc vyměnily vzdušné údery, což vyvolalo obavy z totální války.

Válku vyvolal bezprecedentní útok na jižní Izrael 7. října 2023, při kterém Hamás a další ozbrojenci zabili asi 1 200 lidí, většinou civilistů, a unesli asi 250 rukojmích. Izrael tvrdí, že militanti stále drží asi 100 rukojmích a ostatky více než 30 dalších.

Tisíce Izraelců vyšly do ulic, aby požadovaly nové volby, které by nahradily Netanjahua, a dohodu s Hamásem o propuštění rukojmích. Netanjahu slíbil, že bude pokračovat ve válce, dokud nebude Hamás zničen a dokud nebudou vráceni všechni rukojmí.

Zdroje: ABC News, NBCnews