Ruská ekonomika letos navzdory válce poroste o 3,6 %, predikuje tamní ministr financí

Přidat na Seznam.cz

Ruský HDP by měl v roce 2024 vzrůst o 3,6 %, což odpovídá tempu růstu v předchozím roce, uvedl ruský ministr financí Anton Siluanov. Server Kyiv Independent informoval o tom, že Rusku se podařilo překonat řadu sankcí, díky čemu se ekonomice daří překonávat původní kvalifikované odhady.

Ruská ekonomika čelila šoku a následnému poklesu po zahájení plnohodnotné invaze na Ukrajinu v roce 2022. Vzhledem k tomu, že se země vyrovnávala s nástupem západních sankcí a rostoucí izolací, ruský HDP v roce 2022 klesl o 2,1 %.

Od té doby se Rusku podařilo přežít západní sankce různými metodami a nadále posilovalo svou ekonomiku prodejem ropy, zejména do Indie a Číny.

Siluanov uvedl, že „Rusko je opatrné s rozpočtovou bilancí“ a že rozpočtový deficit země „se pohybuje kolem 1 % HDP“.

Toto prohlášení následovalo po komentáři úředníka ministerstva financí Lva Denisova ze začátku týdne, který uvedl, že původní odhad 2,3 % bude revidován směrem nahoru kvůli „silnému růstu ekonomiky“ na začátku roku 2024.

Předpovědi silného růstu vyvolávají otázky ohledně účinnosti západních sankcí a hospodářské izolace. Sankce proti Moskvě zahrnují širokou škálu ekonomických oblastí, včetně omezení obchodu, financí, technologií a zboží dvojího užití, průmyslu, dopravy a luxusního zboží.

Britské ministerstvo obrany v listopadu 2023 naznačilo, že ruské ekonomice „hrozí přehřátí“ v důsledku zvýšených vojenských výdajů, nedostatku pracovních sil na trhu práce a rostoucí inflace.

Zdroj: Kyiv Independent