Izraelský premiér slibuje boj proti možným americkým sankcím vůči izraelské obranné jednotce, která je obviněna z porušování lidských práv

Přidat na Seznam.cz

Americký deník Axios uvedl, že představitelé amerického ministerstva zahraničí potvrdili plány na uvalení sankcí proti praporu izraelských obranných jednotek Netzah Yehuda, který je obviněn z vážného porušování lidských práv vůči Palestincům. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že bude bojovat proti jakémukoli úsilí o uvalení sankcí na tyto vojenské jednotky.

Jednotka Netzah Yehuda, která byla založena v roce 1999, je speciální jednotka určená pouze pro muže, kde slouží ultraortodoxní Židé. Podle informací serveru The Guardian by sankce zakázaly převod americké vojenské pomoci této jednotce a zabránily by vojákům a důstojníkům účastnit se výcviku s americkou armádou nebo se zapojit do programů financovaných Spojenými státy

„Pokud si někdo myslí, že může uvalit sankce na jednotku IDF, budu proti nim bojovat ze všech sil,“ vyjádřil se izraelský premiér v prohlášení proti sankcím. „V posledních týdnech jsem bojoval proti sankcím vůči izraelským občanům, včetně rozhovorů s americkou administrativou,“ dodal Netanjahu na sociální síti X.

Americké úřady delší dobu prověřují jednání izraelských jednotek

Izraelská armáda uvedla, že daný prapor jedná v souladu s mezinárodním právem. Sankce se však mají týkat údajného zneužívání pravomocí na Západním břehu, včetně incidentu z ledna 2022, při kterém zemřel palestinsko-americký muž po zadržení a spoutání izraelskými vojáky. Minulý rok se skupina amerických úředníků zabývala nejméně tuctem obvinění vznesených proti izraelským jednotkám, včetně praporu Netzah Yehuda, potvrdil bývalý vysoký americký úředník pro stanici BBC.

Zdroj: Axios, The Guardian, BBC