zlodej

Motoristé, pozor. Kradou se motorky i náhradní díly z aut. Jak se připravit na novou sezónu?

22. 4. 2024 • Novinky, Zajímavosti

Motoristická sezóna začala a z garáží vyrážejí na silnice nejen motorky, ale třeba i veterány, které přes zimu odpočívaly. A vyšší motoristický ruch přeje zlodějům. Z garáží, ale i parkovišť mizí nejen motorky, ale také nářadí nebo náhradní díly na auta i motocykly. Jak udělat maximum pro to, abyste o svého miláčka nepřišli nebo vám ho někdo „neočesal“?

Jen za loňský rok u nás zloději způsobili krádežemi motorek škody přes 30 milionů. S tím se pojí i další nepříjemná statistika – jen velmi málo krádeží se podařilo objasnit. U krádeží „v terénu“ má naději na nalezení zloděje, a potažmo i svého stroje, dokonce jen každý pátý okradený. A nekradou se jen motorky – zloději ve velkém cílí také na součástky a náhradní díly z aut a motorek, kde se vloni škoda vyšplhala na 85 milionů.

„Náhradní díly zloděj zpeněží mnohem snáz než celou ukradenou motorku. Krádeže si navíc majitel často nemusí všimnout hned – obzvlášť ve chvíli, kdy mu věci nepozorovaně zmizí třeba z garáže. Alfou a omegou tak zůstává kvalitní zabezpečení, přes které se zloděj nedostane,“ dodává Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Jak zabezpečit garáž

Zámky na garážích majitelé nemovitostí často odsouvají na druhou kolej. Auto, motorka, náhradní díly, pneumatiky a další výbava přitom mají hodnotu v řádech statisíců korun, a tomu by měla odpovídat i jejich ochrana. Kde začít? Ideálně u dveří do garáže, kde podle typu uzavírání zvolte klasickou zámkovou vložku nebo petlici pro jedno nebo dvoukřídlé dveře. Vyberte takovou, která je určena do extrémních klimatických podmínek – nestane se vám tak, že by při prvním dešti zrezla nebo se vlivem vedra zasekla a vy byste museli kupovat novou.

„Do zabezpečení bychom měli vložit přibližně 3-5 % hodnoty majetku, který chráníme. Je tak snadné si spočítat, že zámek za dvě stovky bez jakékoliv bezpečnostní certifikace a funkcí není odpovídajícím řešením,“ upozorňuje Petr Neuvirt z Tokoz „Přitom stačí málo – zvolit certifikovanou vložku v alespoň 3. třídě odolnosti, doplnit ji kvalitní petlicí a závorou a vytvořit tak pro zloděje překážku, přes kterou se snadno nedostane.“

Máte garáž na okraji města nebo v odlehlejší části čtvrti? Pak byste měli zabezpečení věnovat opravdu velkou pozornost. Samozřejmostí je kvalitní visací zámek s bezpečnostní petlicí na dveřích, zabezpečená okna i uzamčení stroje uvnitř garáže. Mechanické zabezpečení je vhodné doplnit i elektronikou – zloděje může odradit světlo s čidlem pohybu a vyplatí se investovat také do jednoduché bezpečnostní kamery, díky které budete mít neustále přehled o tom, co se v blízkosti garáže děje. I v případě, že využijete kamery a alarmy, ale garáž průběžně kontrolujte.

Nezapomeňte na okna a sekundární zabezpečení

Základní pravidlo zní – zabezpečte všechny cesty do objektu. Pokud vytuníte dveře do garáže kvalitním bezpečnostním zámkem, ovšem necháte okno otevřené na ventilaci, zloděj vždy zvolí tu jednodušší cestu dovnitř. Garáž proto zabezpečte ze všech stran. Na okna můžete instalovat bezpečnostní kličky a skvělým pomocníkem jsou také neprůhledné bezpečnostní folie. Díky nim nepůjde okno snadno rozbít a zároveň znemožníte tipařům pohled dovnitř.

A vaši pozornost si zaslouží i samotné věci v garáži. Motorku, čtyřkolku i další větší cennosti zamykejte pomocí zámku s alarmem nebo bezpečnostního systému typu X Safety box. Kromě motorky jím ochráníte také jízdní kola, kočárky nebo sezónní vybavení. Drobnější cennosti a náhradní díly můžete uzamknout do bezpečnostní bedny, se kterou si zloděj jednoduše neporadí.

„Díky sekundárnímu zabezpečení, tedy uzamčení věcí uvnitř objektu, zvýšíme šanci, že zloděj z naší garáže odejde s prázdnou. Hrajeme totiž o čas a každá minuta navíc, kterou musí strávit překonáváním překážek, se počítá,“ doplňuje Petr Neuvirt.

Bezpečně i na cestách

Pokud vyrážíte na spanilou jízdu nebo jen krátkou cestu, nezapomeňte na zámky a alarmy. Motorku nikdy nenechávejte nezabezpečenou, a to ani na několik minut. Výborným pomocníkem v terénu je zámek s alarmem, který při manipulaci s motorkou dá nahlas vědět, že se něco děje. Zvukový alarm doplňte kvalitním moto zámkem s řetězem.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz