Hlavní obsah

V Itálii zatkli 13 vězeňských dozorců kvůli podezření z mučení nezletilých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Dozorci jsou podezřelí z toho, že mučili mladistvé vězně. Na minimálně jednom vězni se měli dopustit i sexuálního násilí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Italská policie zatkla 13 vězeňských dozorců kvůli podezření z mučení a špatného zacházení s mladistvými vězni, uvedla v pondělí milánská prokuratura. Obvinění zahrnují i pokus o sexuální násilí vůči nejméně jednomu vězni. Kromě třinácti dozorců, z nichž 12 pracuje ve věznici pro mladistvé Cesare Beccaria v Miláně, bylo ještě suspendováno osm policistů, píše agentura Reuters.

Na násilí upozornil vězeňský ombudsman. Prokuratura vycházela jak z výpovědí mladistvých, tak odposlechů a kamerových záznamů z věznice. K trestným činům mělo dojít už v roce 2022.

„Je to bolestná záležitost,“ řekl na tiskové konferenci hlavní milánský prokurátor Marcello Viola. Dodal, že vězni byli spoutáni tak, aby se nemohli bránit bití. Dozorci se přitom měli snažit, aby na jejich tělech nebyly vidět stopy.

„Podezřelí se domnívali, že jejich jednání je oprávněné jako výchovné, jako reakce na špatné chování vězňů, ale místo toho šlo o nezákonné násilí,“ řekla novinářům prokurátorka Letizia Mannellaová.

Dozorci „často uráželi a vyhrožovali zadrženým v celách a opakovaně je bili a kopali. V několika případech násilím vyvedli chovance z cel a odvedli je do místnosti ústavu bez kamer, kde je ve skupinách fyzicky napadali, přičemž k jejich znehybnění používali i pouta. V dalších případech je zavřeli do izolačních cel bez oblečení a jakýchkoli osobních věcí a nechali je v nich několik hodin… Po útocích přistupovali k chovancům a vyhrožovali jim, aby si nestěžovali, jinak je zbijí znovu,“ stojí ve zprávě, kterou cituje italský zpravodajský server Nova.news.

Vedení věznice, ve které pracuje 50 dozorců, se k obvinění zatím nevyjádřilo. Hlavní odborová organizace dozorců vydala prohlášení, že je zprávou o vyšetřování „zděšena“.

Itálie, stejně jako mnohé další evropské země, opakovaně řeší obdobné problémy a deviace ve svých vězeních. Jejich důvodem může být jak nedostatečné ohodnocení dozorců, kteří musejí v přeplněných vězeních pracovat, tak nedostatek financí, které by mohly zlepšit životní podmínky samotných vězňů.

Reklama

Související témata:

Doporučované