ROG Falchion RX Low Profile

ROG Falchion RX Low Profile – síla, vášeň, odhodlání

22. 4. 2024
 

Říkáte si právě: „Zkratku ROG jsem už někde viděl, nemá to něco společného s Asusem?“ Ano, má. Jedná se již několik let o modely této společnosti s rozvitou zkratkou Republic of Gamers. U nás se nyní po sluchátkách ROG Delta S Core podíváme na jednu zajímavou herní klávesnici. Její název zní ROG Falchion RX Low Profile a už od svého inovativního lákavého názvu si získá každého uživatele. Kdo by si totiž nechtěl svůj herní set rozbalit kdekoliv a kdykoliv? Pusťte si tedy znělku, začínáme příběh jednoho ostří (falchion v původním slova smyslu je druh sečné zbraně, není zač), které zasáhne přímo do srdce.

Tak jdeme rozbalovat

Testoval jsem klávesnici přibližně měsíc a mohu říct, že mi připravila pouze dva momenty, kdy jsem měl z tohoto hardwaru strach. Ten první přišel ihned po doručení. Na to, že je velká pouze 65 % běžného rámu, musím říct, že mě neskutečně překvapila váha celého balení. Valnou většinu tvořil právě výrobek, což jsem osobně absolutně nečekal. Není to vůbec nic špatného, jen upřímně řeknu, že já jsem zvyklý na co nejlehčí externí vybavení. 

Během rozbalování jsem si už ale jen užíval. Rozdělat krabici, z ní vyndat krabici, tu otevřít, v té vidět bavlněný obal a z něj nakonec vyndat klávesnici. Nemohu říct křivé slovo, naprosto perfektní bezpečné zabalení, díky němuž je i v případě praštění o židli, shození z balkonu nebo nedej bože přejetí vozidlem zajištěna ochrana proti poškození. Možná to někoho nezajímá, ale mně to udělalo neskutečnou radost, protože nedokážu spočítat, kolikrát mi přišel poškozený hardware, a u většiny dodavatelů nastala předlouhá debata o refundaci.

Každopádně, když máme klávesnici venku, rovnou vám řeknu první citelné dojmy. Výrobek je z hliníku v kombinaci s pevným plastem, což mi symbolizuje veškerou ochranu proti „herním vzteklým amokům“, a mně se to neskutečně líbí. Stejně tak samotný design. Nádherná bílá v kombinaci s matnou černou lištou. Tato barevná dvojice mi zase evokuje profesionalitu a připravenost na jakoukoliv činnost, od herní až po pracovní. A bonus? Plastový kryt na klávesnici, aby se jí nic nestalo. Nádherný detail. Pogumovaný kryt ze spodní strany do sebe s výrobkem zapadá jako dva osudoví milenci. 

Čím ROG Falchion RX Low Profile okouzlil nejvíc?

Osobně mohu říct, že po důkladném zkoumání mi naprosto učaroval multifunkční panel na výše zmíněné liště. Můžete pomocí něj pouze jemným pohybem prstů ovládat osvětlení, audio, případně si upravovat puštěná média. Jedná se o největší přednost celého zařízení. Upřímně jsem se bál, že budu mít menší problém si zvyknout. Už takhle tu mám 65 % velikosti běžné klávesnice a najednou tu mám lištu na „hlazení“. Trvalo mi to asi dvě minuty. Takto přirozený návyk jsem snad ještě u hardwaru nezažil. Rovnou asi řeknu, že tento panel je tím nejlepším na celé klávesnici, s tím, jak neskutečně usnadňuje přirozenost a základní klávesnicové funkce, které jinak často musíte řešit mačkáním FN, přenastavováním do druhého jazyka nebo v nejhorším koupením si obří klávesnice s dalšími padesáti čudly. Tady je vše jako s kouzelnou lampou. Třením máte vše na dosah.

Ještě předtím, než jsem si mohl zvyknout, ale přišlo mé druhé zděšení. U klávesnice, vyjma notebooku, jsem u svého herního počítače kabelový typ. Zatímco myš mi může létat na bluetooth, jak chce, klávesnice bude vždy s centrálou spojena. Tak prostě funguji. Když jsem ale držel ROG Falchion RX Low Profile a neviděl žádný kabel, pouze zezadu rovnou v ní zasunutý USB connect (omni dongle), byl jsem v lehkých rozpacích. Protože kabel jsem vážně neviděl, navíc, kde není kabel, není nabíječka a někdy ta energie musí dojít. Je to ale kvůli tomu, jak je zařízení zabalené. Kabel byl v krabici velice nešikovně schován pod kartón (a to je dlouhý skoro dva metry!), a kdybych důkladně nestudoval manuály, nevěděl bych, že jsou vůbec tam.

Nicméně pro mě asi štěstí, že jsem si jich v balení všiml až po manuálu. Mohl jsem totiž jednoduše vyndat přípojku a užít si tu neuvěřitelnou bezproblémovou rychlost propojení. Klávesnice se rozsvítila, netrvalo to ani vteřinu a mohl jsem hrát. Samozřejmě jsem otestoval všechny nabízené možnosti připojení a mohu říct, že jsem nejen nezaznamenal žádný technický problém, ale dokonce ani změnu v rychlosti příjmu mezi kabelem a dálkovým připojením. Toto lze jen kvitovat. Když nad tím tak přemýšlím, to se mi vlastně u žádného jiného zařízení nestalo. Také cítím nutkání zmínit připojení přes bluetooth, které lze současně použít až ke třem zařízením. Stejně tak i kompatibilitu mezi MAC a Microsoft. Ne každé bezkabelové zařízení toto umožňuje.

Svítíme, jdeme na to!

Už dlouho jsem si přál jedno slovíčko v nějaké recenzi použít a konečně to přišlo. Luminace je skvělá. Nejenže je nastavitelná, ale zařízení obsahuje velmi příjemnou symbiózu barev (samozřejmě nastavitelnou i na jednotlivou), která se velmi pěkně prolíná. Tím jsem konečně dorazil k otázce, jak dlouho mi klávesnice vydrží při plném osvětlení funkční. Jsem si totiž vědom, že RGB podsvícení je neuvěřitelný žrout energie. Řeknu to asi takto. Při plném světle jsem fungoval kolem dvanácti hodin. Při snižování jasu samozřejmě klávesnice vydržela v provozu déle. Upřímně jsem se ale nedostal k vrcholu, že by při vypnutém osvětlení měla klávesnice skrz USB 2,4GHz vydržet neuvěřitelných čtyři sta hodin. Po sto dvaceti bez svícení jsem to vzdal, omlouvám se, ale potřebuji svítit. 

Čímž je na čase, abych vytáhnul ten největší problém, a tím je software Armoury Crate. Řada ROG vzhledem k množství produktů funguje softwarově přes tento externí program. Čekal jsem, že když si tak budu hrát s osvětlením, nezažiju problémy. Z nějakého mě neznámého důvodu si ale ROG Falchion RX Low Profile s Armoury Crate nerozumí a dát poté dohromady update bylo na hranici nemožnosti.

A jdeme do finále

Jak je na tom funkčnost? Tu opět rozdělím na dvě části, které cítím potřebu rozebrat. Tou první je, řekněme, kvalita kláves. Jsou pevné, designově skvěle vyřešené a samotné zařízení má ještě upravovatelný zdvih, jenž nenarušuje jejich funkci. Já zmíním možná trošku úchylku, ale to je zvuk po stisku. Jsem fanoušek dozvuku psacího stroje, a tady ho mám ve velmi příjemném a jemném podání. Ergonomický design tomu skutečně pomáhá. Navíc ta vhodnost pro všechny druhy her, od akčních soulsových řezaček až po budovatelské strategie, je jen další bonus. Využití pro vše, kdekoliv, kdykoliv. 

Druhou částí funkčnosti je určitě to, co vás děsí všechny už od prvního pohledu na ROG Falchion RX Low Profile, což je její velikost. Bez num kláves se dá žít, s úpravou dalších skrz zkratky také, jak ale vyhovuje ta velikost v závěru? Tvůrci předem avizovali, že velkou předností by mělo být více prostoru pro práci s myší. Pro mě osobně byl největší problém přejít z běžné velikosti na tuto menší. Nutno ale dodat, že se jedná o zvyk. Obav se tak můžete rychle zbavit, ale určitá fáze návykovosti musí přijít.

Co se týká samotných kláves, zdvih zařízení může být maximálně necelé tři centimetry, přičemž bod interakce mezi základovou deskou a klávesou je necelý jeden milimetr. Spínače jsou navíc lubrikované, obsahují speciální stabilizátory a bonusem jsou i menší pružiny, včetně tlumící silikonové pěny. Laicky řečeno, nárazuvzdorné, s maximální přesností a odolností. Mechanicky jsou tak naprosto perfektně připravené. 

Trošku se tím ale vrátím k velikosti ohledně onoho přechodu z velké klávesnice. Na první pohled a možná i pro velkoprsté hráče bude celkový problém si na tento menší problém nejen zvyknout, ale upřímně ho i vyvážit. Kupříkladu shift je velice blízko u caps locku a já měl neustálý problém s uklikáváním, než konečně ten neposedný malíček pochopil, že musí trošku níže. Nicméně pravidelně omílaný N-Key Rollover zde stále platí, vždy stisknete jen jednu klávesu.

Mám tedy chtít mechanickou klávesnici?

Nakonec ještě přicházím s dodatkem. ROG Falchion je jako mechanická klávesnice skutečně tvořená pro hráče. Má vynikající výkon, což jsme si ukázali u celkové výdrže zařízení bez nabíjení. Každá klávesa má prakticky okamžitou zpětnou vazbu, což si přiznejme, že je v gamingu často otázka života, smrti a pentakillu. Navíc opět připomenu výše zmíněnou odolnost, takže můžete nejen dávat více najevo své emoce, ale zároveň ji přenášet kdekoliv, kdykoliv a kamkoliv. Tady vládne výkon a není co řešit.

Před shrnutím je nutné věnovat ještě jeden odstavec ceně. Rozhodně zde záleží, jestli se jedná o „běžného“ uživatele, který si jednou za čas něco zahraje, nebo někoho, kdo tráví u her několik hodin denně. Cena se totiž pohybuje kolem 4500 korun, což je nutno si přiznat, že ne každý je ochoten za externí hardware dát. Každopádně se ta částka vyplatí, vyjma pár detailů se totiž jedná o neskutečnou výbavu.

Chcete hrát hry a jednou si na nich třeba postavit kariéru? Hodně cestujete, trávíte x hodin na letištích a potřebujete něco ideálního k notebooku? Tak to jste našli klávesnici pro vás. ROG Falchion RX Low Profile velmi příjemným designem, balením a hromadou funkcí doslova překonává standardy herních klávesnic. Jen je tedy ohromná škoda, že si nerozumí s tím, čím se ROG pyšní, a to je Armoury Crate.

Klady
  • Ergonomický design
  • Kvalitní balení
  • Ochranný kryt
  • Výkonnost
  • Kvalitní podsvícení
  • Multifunkční panel
  • Neskutečná výdrž baterie
Zápory
  • Problémy s Armoury Crate
  • Kabely schované v balení
0.0

Doporučujeme

Patrik Klicman

Milovník her s pořádným příběhem už od prvního releasu Age of Mythology, ke kterému se dostal náhodou jako malý devítiletý kluk. Nyní je to spíš herní konzerva, která má dilema u každé nové hry, jestli ji vůbec má spustit. Jinak se jedná o vášnivého čtenáře knih a komiksů, hráče Dračího doupěte, duševního sběratele herních figurek a milovníka grilování.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.