FACESTARBydleníNebojte se experimentovat od koupelny po kuchyň: Černá barva vnese do interiéru...

Nebojte se experimentovat od koupelny po kuchyň: Černá barva vnese do interiéru luxus a eleganci!

Černá barva je v interiérovém designu stále populárnější. Domovu přináší nejen pocit luxusu, ale i překvapivou eleganci na místech, kde byste to možná nečekali. Pokud hledáte způsob, jak z vašeho hnízdečka vytvořit minimalistické, sofistikované místo plné stylu, černá bude tou správnou volbou! 

Nejtmavší barvu bychom mohli přirovnat ke koření – čím více ho přidáme, tím výraznější, ale zároveň těžší pokrm uvaříme. Černá působí v každé místnosti opticky rozdílně, na to je potřeba myslet ještě před tím, než se vrhnete do renovace interiéru. Jinak působí na podlaze, jinak na stropě. Obecně černá barva pohlcuje světlo a vždy pocitově zmenšuje prostor. Proto je dobré na ni vsadit ve větších místnostech, kde vytvoří pocit útulnosti. Skvěle může fungovat i v menších prostorách, je ovšem potřeba vybírat s rozvahou, aby pokoj nepůsobil stísněně. V takovém případě doporučujeme černou barvu zvolit jako doplňkovou a použít jí například u menších spotřebičů, textilií, nádobí a podobně. 

Černá je nová bílá 

Své místo má především v minimalistickém a industriálním stylu, který je oblíbený pro své temné tóny, velké prostory a okna. Často se kombinuje s přírodními materiály, jako je kov, kámen, cihly a dřevo. V interiéru bude působit příjemně s neutrálními a jemnými barvami jako je béžová nebo pudrová růžová. Pokud chcete vytvořit více dramatický design, nebojte se například hořčicové žluté, tmavě modré nebo tmavě zelené. Velmi zajímavý monochromatický interiér vznikne použitím černé a různých odstínů šedé. Čemu se ale rozhodně vyvarujte jsou výrazné a křiklavé barvy jako jsou červená, oranžová nebo fialová. Prostor by mohl velmi snadno působit lacině. 

foto archiv freepik

Pravidlo tří 

Vhodná kombinace barev je v podstatě hlavním klíčem vysněného domova. To největší tajemství tkví v takzvaném pravidle tří – tři barvy, tři materiály. Ať už zvolíte černý interiér nebo ne, vždy byste měli k dominantní barvě přidat další dvě, decentnější. Vybírejte tak, aby společně vytvořily harmonický celek, dominantní barvu vhodně doplnily a podtrhly. 

Spotřebičům černá sluší 

Ať už je řeč o pračce, ledničce, mikrovlnce nebo varné konvici, černá barva na nich vypadá prostě skvěle! Luxusně působí i na spotřebičích do domácnosti. A jak jsme již zmiňovali, s černými spotřebiči se dá hezky pohrát především v menších bytech, ve kterých by velký tmavý nábytek místnost opticky ještě zmenšoval. Odpadkový koš, žehlicí prkno nebo sušák na prádlo už dávno nemají pouze bílou barvu.

foto archiv Vileda

Pokud máte byt bez technické místnosti, kam byste úklidové pomocníky schovali, jste odkázáni je ukrývat někde za dveřmi, aby co nejméně rušily interiér. Vsaďte na černou barvu, která jim přidá na stylu. Například Vileda přišla s elegantním provedením v matně černé barvě. „Mám ráda, když se praktičnost spojí s designem. Každému z nás se někdy stane, že přijde nečekaná návštěva, když zrovna sušíme prádlo v místnosti. King sušák v novém černém provedení v interiéru působí stylově. Díky kolečkům ho navíc můžete v rychlosti přesunout někam, kde nebude během návštěvy na obtíž,“ říká Adina Skálová z Viledy. 

Jak vybrat tu správnou místnost? 

Pokud si lámete hlavu nad touto otázkou, přinášíme vám pár základních tipů, podle kterých postupovat v jednotlivých místnostech:

Kuchyně: Černá může být akcentem v kuchyni na nohách jídelního stolu, v podobě židlí, případně černého jídelního stolu. Moderní jsou černé spodní skříňky kuchyňské linky například v kombinaci se dřevem nebo šedou barvou na horních skříňkách. 

Obývák: V obývacím pokoji je tato barva osvědčená v podobě černých rámů na stěně, polštářů nebo konferenčního stolku. Nebojte se ani drobných doplňků jako jsou vázy nebo svíčky.

Koupelna: Mnohé zájemce od černého vybavení koupelny odrazují především kapky, které zůstávají na povrchu v případě tvrdé vody. Proto se při výběru vždy zaměřte na to, zda mají výrobky povrch ošetřený speciální vrstvou, která zabraňuje usazování nečistot. Pokud máte velkou koupelnu můžete dát černé větší prostor. Za krále koupelny lze zvolit černou vanu nebo sprchový kout. Když je doplníte světlými obklady, vytvoří krásnou harmonickou kombinaci. V malém prostoru by černá barva mohla vyvolávat neklid a úzkost. V tomto případě to vyřešte doplňky. 

Věděli jste, že… Odstín vantablack je považován na nejčernější barvu na světě. Vytvořili ho vědci z Massachusettského technologického institut a je desetkrát tmavší než jakákoliv černá barva, kterou jsme dosud znali. Materiál s touto barvou pohlcuje až 99,995 % přicházejícího světla.

Související články