Hlavní obsah

Korán je nad zákony, myslí si německá muslimská mládež a užívá si pohodlí Západu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidla koránu jsou důležitější než německé zákony. Takový je závěr studie Výzkumného ústavu kriminologického spolkové země Dolní Sasko (KFN), kterou instituce provedla mezi 8539 studenty, jejichž průměrný věk činil 15 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přibližně dvě třetiny, přesně 67,8 procenta, respondentů hlásících se k islámu prohlásily, že „pravidla koránu jsou pro mě důležitější než zákony v Německu“. Téměř polovina (45,8 procenta) věří, že islámská teokracie je nejlepší formou vlády, uvádí průzkum KFN.

Více než polovina (51,5 procenta) dotázaných muslimských studentů věří, že pouze islám je schopen „vyřešit problémy naší doby“.

Celkem 35,3 procenta dotázaných uvedlo, že mají „pochopení pro násilí proti lidem, kteří urážejí Alláha nebo proroka Mohameda“.

Třináctiletá nenosila hidžáb, spolužáci ve Francii ji zbili do bezvědomí

Evropa

Plných 21,2 procenta dotázaných je přesvědčeno, že ohrožení islámu ze strany Západu ospravedlňuje muslimy k tomu, aby se bránili násilím.

„Údaje z posledního průzkumu v Dolním Sasku vyvolávají obavy a ukazují, jak důležitá je výchova ve školách,“ řekl Carl Philipp Schröder z KFN v deníku Bild.

Mezi dotazovanými 8539 žáky a studenty bylo 300 mladých, kteří se hlásí k islámské víře.

Z dotazovaných navštěvovalo 3,8 procenta základní školu, 60,2 procenta střední školu a 35,1 procenta gymnázium. Ze všech dotazovaných bylo 50,4 procenta mužů, 48 procent žen a 1,6 procenta „různorodí“.

Studie Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky uvádí, že v Německu žije mezi 3,8 a 4,3 miliony muslimů.

V zemi se zhruba 82 miliony obyvatel se tak podíl muslimů na celkové populaci pohybuje mezi 4,6 až 5,2 procenty. Přibližně 45 procent muslimů žijících v Německu s migračním pozadím má německé občanství.

Odpornost ve Wiesbadenu. Muslimští studenti tleskali zmínce o zavražděných Židech ve filmu o holokaustu

Evropa

Nejpočetnější skupina lidí hlásících se k islámu, a to 2,5 až 2,7 milionu, má turecký původ. Ze zemí jihovýchodní Evropy – Bosny, Bulharska a Albánie – pochází 496 tisíc až 606 tisíc lidí (kolem 14 procent).

Třetí největší muslimskou populační skupinou v Německu s počtem 292 tisíc až 370 tisíc (kolem osmi procent) jsou migranti z Blízkého východu, kterým Německo nabídlo záchrannou ruku při útěku před špatnou situací v jejich původních zemích.

Dalších 259 až 302 tisíc německých muslimů (cca sedm procent) pochází ze severní Afriky, většina z nich je z Maroka. Zbytek pochází ze střední Asie/SNS, Íránu, jižní/jihovýchodní Asie a zbytku Afriky (celkem asi osm procent).

Náboženská policie v německé škole? Muslimští studenti prý vnucují spolužákům právo šaría

Zahraniční

Přijetí západních hodnot jako podmínka azylu

Socioložka tureckého původu Necla Keleková v rozhovoru pro deník Neue Zürcher Zeitung volá po reformě migrační politiky a trvá na tom, že muslimové se musí zavázat k základním západním hodnotám.

„Počet muslimů, kteří jsou fundamentalističtí a zvolili si islám jako extremistický způsob života, se již léta zvyšuje,“ říká Keleková.

Anketa

Souhlasíte s tím, že podmínkou pro udělení azylu lidem z muslimských zemí by měl být závazek k dodržování západních civilizačních hodnot?
Ano
99 %
Ne
1 %
Celkem hlasovalo 46147 čtenářů.

Na otázku, proč se radikalizují mladí lidé, kteří nemají přímou zkušenost se svou zemí původu, socioložka odpovídá: „Je důležité pochopit, že migranti nemigrují za svobodou nebo demokracií. Okamžitě se integrují do muslimské komunity,“ popisuje.

Podle jejích slov mnoho migrantů ze striktně islámských států je přesvědčeno, že islám je jediné pravé náboženství a že lidstvo jako celek v něj musí věřit.

Musíme začít bourat mešity. Švédská pravice se proti islamistům ozývá čím dál hlasitěji

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám