Hlavní obsah

Jak malé životní zážitky formují naši osobnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osobnost - tedy soustava charakterizujících vlastností každého člověka - je často vnímána jako pevná a neměnná. Výzkumy ale ukazují, že se může časem měnit. A nejsou k tomu třeba jen velké životní kroky či milníky, výrazný vliv mohou mít i malé, ale něčím velmi působivé zážitky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odborníci tvrdí, že když se naučíme, jak se může naše osobnost změnit, můžeme posílit i optimismus ohledně naší schopnosti se stále zlepšovat, a to bez ohledu na věk.

Co vede ke změně osobnosti

Vědci před téměř 20 lety zdokumentovali, že se osobnost může měnit, a také se mění, alespoň v některých rysech tzv. pětifaktorového modelu (kam řadí svědomitost, otevřenost vůči zkušenostem, přívětivost, neuroticismus a extraverzi). Základním bodem zjišťování se pak stala otázka, proč tomu tak je.

Pokud je změna výsledkem životních zkušeností, na kterých záleží nejvíc? Změnila se vaše míra rizikovosti (svědomitosti), protože jste museli začít řešit zásadní životní povinnosti, nebo by se změnila i bez toho? Nebo pokud jste se naopak stali dobrodružnějšími, bylo to třeba proto, že jste se na dovolené rozhodli udělat či vyzkoušet něco bláznivého (např. bungee jumping)?

Malé kroky k velké změně nejen v jídelníčku

Zdraví

Testování účinků malých a velkých událostí

Nová aktuální studie odborníků z University of Illinois použila nový přístup ke srovnání účinků důležitých, ale i zdánlivě malých událostí v životě jedinců a jejich vlivu na změnu osobnosti.

Celkem 4904 účastníků v průměrném věku 35 let absolvovalo v rozmezí od 3 do 40 měsíců (3 roky a 4 měsíce) testy osobnosti, stejně tak sepisovali přehled životních událostí. Podstatou uvedené studie byla schopnost porovnávat vliv 25 konkrétních událostí na osobnost člověka. Šlo jak o velké typu manželství, tak i „obyčejné“ malé ve stylu, že partner udělal pro druhého něco příjemného a podobně. Události byly rozděleny do sekcí škola/práce, romantické vztahy, rodina, zdraví, stěhování a volný čas.

Odborníci také chtěli znát očekávání jednotlivců od uvedených událostí. Jak zjistili, jednorázové, především očekávané události – svatba, narození dětí, ale i rozvod nebo odchod do důchodu – nějaký vliv měly, ale vědci se shodli na tom, že většina jednorázových událostí sama o sobě nijak velké změny v osobnosti člověka nezpůsobila. Zato malé akce typu pomáhání partnerovi, druhým atd. ano.

Jednoduché kroky, jak získat optimističtější náhled na život

Zdraví

„Účinky drobných životních událostí se kumulují a mohou měnit trajektorii lidské osobnosti ve velké míře, pokud se prožívají opakovaně,“ popisuje pro server Psychology Today psycholožka Susan Krauss Whitbourneová.

Pohled na očekávané změny

Jak vědci upozorňují, je nad slunce jasné, že u pozitivních věcí tak nějak očekáváme, že nás změní, nebo naše blízké. V tom problém není – je ale podle nich lepší nedívat se jen na celek, ale i detaily a drobnosti, které s sebou hlavně větší události přinášejí.

Zasnoubení a svatební den tak mohou být velkými pozitivními milníky v životě, samotné „dny“ ale tak výrazná pozitiva nenesou, to spíše aktivity s nimi spojené – být v důležitý den s blízkými, očekávat a dostávat od blízkých podporu a uznání za činy, které děláme, to jsou ty pravé základy změn.

A změnit se dají i reakce na negativní věci – kariérní pokles v práci, rozvod atd. –, respektive je dobré si uvědomit, že i ty nás mohou formovat. A i když jsme zrovna ve stresu, situace, kterou si procházíme a časem ji překonáme, nás změní, stejně jako reakce a další přidružené situace s tím spojené. Protože si je na vlastní kůži prožijeme a poučíme se z nich.

Síla v pohybu: 4 cvičení, která podporují dlouhověkost

Zdraví

5 způsobů, jak se méně stresovat

Zdraví

Reklama

Související témata:
Osobnostní rozvoj

Výběr článků

Načítám