Zaklínač 3

Geralt z Rivie a tři dobrodružství aneb dva mody a jedno rozšíření ve třech hrách

24. 4. 2024
 

Geralt z Rivie mě provází už skoro dvacet let. Je to tím, že jsem starý, vypadám tak a neprošel jsem zkouškou trav? Ano. Rozhodně. Nicméně než si tu vybrečím duši, řekl jsem si, jaká jsou vlastně nejlepší rozšíření pro každý jednotlivý díl? Ať už tedy moderská, či v případě prvního dílu od samotného CD Projektu Red? Zaklínač 4 je totiž sakra daleko a já si rád zkrátím čas ještě jedním až sedmi průchody všech tří dílů. Ono také upřímně, remaster Zaklínače 1 do open-world počinu mi zní především děsivě a neskutečně se bojím, jak celý dopadne. Konec ale průpovídek, jdeme na to.

Zaklínač 1 – Cena neutrality (rok 2008)

Rozhodně nejlepší rozšíření prvního dílu. Bard Marigold zazpívá v hostinci píseň Hořká, zlá srdce a vydává se tím do minulosti, do dávného podzimu roku 1232, kdy na hradiště Kaer Morhen dorazili nezvaní hosté. Po pogromu na zaklínače totiž nezbylo mnoho lidí, kteří by dokázali nalézt cestu na toto skoro už rozpadlé místo, kam si přeživší vědmáci jezdí přezimovat. A to nejzajímavější? V tomto táboře je čarodějka Sabrina Glevissig a Merwin Ademeyn, kteří se skupinou žoldnéřů hledají nějakou dívku, nějaké Dítě osudu.

Chvilku by se tak mohlo zdát, že se jedná o Ciri, ale není tomu tak. V tomto příběhu se jedná o Deidre, dítě překvapení zaklínače Eskela. Cože? No ano! Jenže Deidre je dědičkou trůnu a její bratr druhý v pořadí samozřejmě chce vládnout více než ona. Deidre tak utekla a schovala se ke svému Osudu. Jak to tak ale ve světě Zaklínače bývá, ne vše je černobílé, a tak musíte s Geraltem vyřešit, na čí stranu se postavíte a jak celá tato situace vlastně dopadne.

Hratelnost Zaklínače 1, Kaer Morhen, úžasná zápletka. Snadné, a přesto neskutečně propracované a zábavné. Navíc se po boomu v Zaklínači 2: Vrahové králů do popředí dostala Sabrina Glevissig a pro ty, kdo četli knihy a měli z ní mokré sny, je to navíc sblížení s jednou z nejmocnějších čarodějek na kontinentu. A do toho Geralt z Rivie, s nímž můžete jet pomalu bingo s členkami Lóže čarodějek. Navíc, když si připomeneme i více z knih, je tu nádherná inspirace z povídky Menší zlo. Co více chtít.

Zaklínač 2: Vrahové králů – Farewell of the White Wolf (rok 2020)

Pamatuji si to jako včera, kdy se po těch letech konečně stalo něco neuvěřitelného – vyšel plnohodnotný epilog oblíbeného Zaklínače. Ačkoliv se tenkrát jednalo o modifikaci vytvořenou v REDkitu (vyšla proto na Zaklínače 2 a je samozřejmě jiná než ta, co vyjde na Zaklínače 3), ty ambice byly neuvěřitelné. Však se také projekt dočkal několika ocenění. Na to, že celou záležitost také tvořili pouzí tři lidé, Konrad Chlasta, Kamil Leniard a Patryk Adamkiewicz, je vidět jejich srdíčko a odhodlání vytvořit něco obrovského. Já musím říct, že se jim to povedlo, a jsem dodneška nadšený. Nenápadný vizuál Zaklínače 3: Divoký hon je tu prakticky vržený do hry Zaklínač 2. Geniální nápad a úžasné provedení. 

Proč? Protože tvůrci vážně ukončili úplně všechny dějové linky, na které jsme mohli ve hrách narazit, a nejen to. Mohli jsme si dokonce zahrát i za Eskela nebo Letha a to je něco, po čem srdíčko mnoha hráčů skutečně toužilo. Hlavním tématem Farewell of the White Wolf ale je láska mezi Geraltem a Yennefer (TEAM TRISS, DO TOHO!) Všichni jsme věděli, že spolu tito dva jednou skončí, a zde jsem jim to musel nakonec i přát, byť jsem nechtěl.

Zdroj: NexusMods

Jsou vidět nějaké nedokonalosti? Ano. Zaklínač 2 se se Zaklínačem 3 vážně srovnávat nedá, ale v tomto případě to není ani nutné. Vy vážně chcete jen vidět své hrdiny, oblíbence, dovolím si říct i přátele na jednom jediném místě, kde se rozloučí se všemi ostatními. Saskie, Iorveth, Eskel, Yarpen, Zoltan, Hjalmar a hromada dalších! Farewell of the White Wolf vám zabere přibližně šest hodin a stojí to za to.

Zaklínač 3: Divoký hon – A Night to Remember (rok 2021)

Když to dobře zahrajete, uvidíte jednu mrchu v jedné velmi nemilé situaci, které jeden milý zaklínač Geralt z Rivie řekne hlášku: „Jednoho dne se pro tebe vrátím, uvědomuješ si to, že?“ Všichni už určitě vědí, protože viděli ten cinematic trailer. Bruxa Orianna (ano, bruxa) si kdysi ukousla jedno moc velké hrdlo a fakt naštvala jednoho opatrovníka sirotků. Odveta přišla, upírka dostala po tlamce a bylo hotovo. 

Určitě vám už svítá, o co tedy v A Night to Remember jde. Samozřejmě se jedná o tento slavný návrat za Oriannou a vyříkání si těchto účtů. Během průchodu vás čeká několik zajímavých debat, bojů, intrik a samozřejmě hromada stopování, protože co jiného dělat, když Geralt z Rivie ví, kde Orianna bydlí. Klasické nalézt, zničit je zde ale promyšlené a vyšperkované. Krásná jednohubka, za niž si tvůrci rozhodně zaslouží Vesemirovo uznání. 

Zdroj: NexusMods

Rozšíření lze samozřejmě nalézt na NexusMods v několika jazycích, včetně toho našeho! Jedna herní hodina v Zaklínači 3 navíc, kdo by si to nepřál? Navíc je toto fanouškovské rozšíření už i hotové a momentálně slaví mezi hráči úspěch. Tvůrce Nikita Grebenyuk jej navíc vytvořil v Radish Modding Tools a několikrát přiznal, že by chtěl tvořit více. Nyní mu k tomu snad dopomůže REDkit, protože ten potenciál, s jakým přišel, je obrovský. A vy nám nyní řekněte, které rozšíření máte nejraději?

Patrik Klicman

Milovník her s pořádným příběhem už od prvního releasu Age of Mythology, ke kterému se dostal náhodou jako malý devítiletý kluk. Nyní je to spíš herní konzerva, která má dilema u každé nové hry, jestli ji vůbec má spustit. Jinak se jedná o vášnivého čtenáře knih a komiksů, hráče Dračího doupěte, duševního sběratele herních figurek a milovníka grilování.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.