Denník N

Sledujte osud medzinárodnej dobrovoľníckej flotily do Gazy

„Keď štáty zlyhávajú, my vyplávame,“ je motto organizátorov medzinárodnej flotily, ktorá sa pokúsi v najbližších dňoch na vlastnú päsť doplaviť zásoby humanitárnej pomoci z Turecka priamo do Gazy a prelomiť tak izraelskú námornú blokádu.
Môže ju postihnúť osud viacerých flotíl z predošlých rokov, ktorých účastníci boli zadržiavaní, deportovaní a aj zavraždení izraelskou armádou. Je kľúčové, aby osud flotily sledovalo čo najviac ľudí, keďže záujem verejnosti zvyšuje bezpečie dobrovoľníkov na lodiach. Zadržanie lodí by bolo v terajšej situácii porušením nariadenia Medzinárodného súdneho dvoru v Haagu, podľa ktorého Izrael nesmie brániť v doručovaní humanitárnej pomoci do Gazy, ak nechce byť v budúcnosti odsúdený za genocídu.

Flotilu Freedom Flotilla Coalition môžete sledovať na instagrame, facebooku alebo webstránke.

Tvorí ju viac ako 14 organizácií z rôznych krajín sveta, ktoré zo zbierok obstarali 3 lode, z toho jednu nákladnú, a 5500 ton humanitárnej pomoci. Myšlienka doručiť takýmto spôsobom pomoc ľuďom v Gaze vznikla v začiatku izraelskej blokády Gazy, ktorá trvá od roku 2007. Celkovo sa za uplynulých 16 rokov pokúsilo prelomiť izraelskú námornú blokádu Gazy viac ako 35 medzinárodných plavidiel s medzinárodnými dobrovoľníkmi. Pri tom došlo aj k tragickej udalosti, v ktorej Izrael v roku 2010 zastrelil neozbrojených 9 tureckých a 1 turecko-amerického dobrovoľníka počas razie na šiestich civilných lodiach v medzinárodných vodách.

Ako hovoria organizátori, dôvodom súčasného hladomoru a nedostatku zdravotníckeho materiálu v Gaze je to, že medzinárodné spoločenstvo umožňuje Izraelu brániť a obmedzovať vstup humanitárnej pomoci do Gazy pod zámienkou inšpekcie. Izrael tieto inšpekcie využíva na to, aby zabránil prívozu väčšiny pomoci, ktorá zatiaľ čaká v skladoch napríklad v Egypte, nakoľko Izrael týmito inšpekciami kontroluje aj priechod Rafah, ktorý sa nachádza medzi Gazou a Egyptom. Izraelské inšpekcie spôsobujú okrem toho aj niekoľkotýždňové čakanie na hraniciach, a otáčanie celých kamiónov, ak sa medzi tovarmi v nich nachádzajú napríklad nožnice, anestetiká, súpravy na pôrodnú chirurgiu, invalidné vozíčky, a podobne, ktoré označujú za predmety takzvaného „dvojakého využitia“. V súčasnej katastrofickej situácii v Gaze je však potrebný absolútny opak, a to okamžité doručenie obrovského množstva materiálov a ich organizovaná distribúcia všetkým zraniteľným osobám roztrúseným po celom zdevastovanom území Gazy, hoci hladomor už prepukol.

Iniciatíva Freedom Flotilla Coalition, ktorá sa na dobrovoľníckej úrovni pokúsi doručiť na vlastnú päsť pomoc priamo do Gazy, je snahou prelomiť tieto bariéry a dokázať, že vzájomná medziľudská pomoc aj naprieč štátmi nie je odkázaná len na štátne politiky, ale môže vzísť aj z občianskej angažovanosti. Angažovaní ľudia, ak sú v dostatočnom počte, môžu zmeniť medzinárodnú politiku vďaka tlaku, ktorý vytvoria, a príkladu, ktorým pôjdu. Niekoľko stoviek dobrovoľníkov, ktorí sa zúčastnia na flotile, pochádza z týchto krajín: Alžírsko, Nový Zéland, Austrália, Kanada, Nemecko, Indonézia, Írsko, Taliansko, Jordánsko, Kuvajt, Libanon, Malajzia, Holandsko, Južná Afrika, Španielsko, Švédsko, Turecko, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty americké.

Sledujte osud flotily aj vy a pomôžte tak ľuďom, ktorí od nás potrebujú len toľko, aby sme boli svedkami ich osudu.

V nasledujúcej upútavke môžete počuť slová účastníčky:

 

Teraz najčítanejšie