Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

USA chtějí zabránit vzniku módního monopolu a brání spojení luxusních firem

USA chtějí zablokovat spojení luxusních firem Tapestry a Capri
ČTK
 ČTK

Americká Federální obchodní komise (FTC) podala žalobu na zablokování spojení amerických výrobců luxusního zboží Tapestry a Capri Holding v hodnotě 8,5 miliardy dolarů (202 miliard korun). Obává se jejich dominantního postavení na trhu s kabelkami, protože dohoda sloučí výrobce kabelek Coach a Michael Kors.

Reklama

Oznámení FTC přichází ve chvíli, kdy několik amerických zákonodárců usiluje o to, aby komise, která funguje jako antimonopolní úřad, zvýšila kontrolu mnohamiliardových transakcí, které by mohly vést ke zvýšení cen a ovlivnit spotřebitele.

V případě spojení hrozí, že miliony amerických spotřebitelů přijdou o výhody přímé konkurence společností Tapestry a Capri, která zahrnuje konkurenci v oblasti cen, slev a propagačních akcí, inovací, designu, marketingu a reklamy, uvedla FTC. Komise se také obává snížení mezd a zaměstnaneckých výhod pro zhruba 33 tisíc zaměstnanců sloučené skupiny.

„Capri Holdings s rozhodnutím FTC důrazně nesouhlasí,“ uvedla firma v prohlášení. „Tržní realita, kterou vládní námitka ignoruje, v drtivé většině ukazuje, že tato transakce neomezí, nesníží ani nezabrání konkurenci.“ Podle Tapestry není pochyb o tom, že dohoda naopak hospodářskou soutěž podporuje a FTC podle ní zásadně nerozumí trhu a způsobu, jakým spotřebitelé nakupují.

Tapestry učinila nabídku na převzetí Capri loni v srpnu v naději, že firmy vytvoří americký módní gigant, který by mohl účinně konkurovat větším evropským firmám, jako je LVMH, a potenciálně získat větší podíl na globálním trhu s luxusem. Firmy vlastní také luxusní značky jako Kate Spade, Versace a Jimmy Choo. Dohodu již schválily regulační orgány Evropské unie a Japonska. FTC si však loni v listopadu vyžádala od firem více informací.

Americký trh s luxusním zbožím je značně roztříštěný. Existuje na něm několik odlišných značek, které uspokojují širokou škálu spotřebitelů, a na trhu je zdravá konkurence, řekli agentuře Reuters právníci zaměření na monopolní chování. Rozhodnutí FTC podat žalobu je podle nich překvapivé, protože u módy, oděvů a doplňků není o konkurenci nouze.

Outlet Zalanda v německém Hannoveru

Zalando otevře v Drážďanech kamenný obchod a sekáč

Drážďanský outlet bude po Lipsku pro Zalando teprve druhým v bývalé východní části.

Přečíst článek

Módní paradox. Značky začaly sázet na udržitelnost a převálcoval je Shein

Západní móda se snaží o udržitelnost, ale je to marné. Všechny válcuje levný čínský Shein

Před pár týdny zkrachovala švédská firma Renewcell, jeden z nejslibnějších start-upů v oblasti recyklace módy. Z textilního odpadu začal vyrábět surovinu pro nové tkaniny. Trh mu předpovídal velkou budoucnost, protože značky potřebují materiály jako Renewcell's, aby splnily přicházející nařízení o udržitelnosti. Odběratelem a podporovatelem Renewcellu byl například řetězec H&M. Ovšem i ten dnes svádí zápas o svoji budoucnost. Příčinou je čínský Shein, který jde proti proudu udržitelnosti.

Přečíst článek

Tomáš Kopečný, zmocněnec pro obnovu Ukrajiny

Český obranný průmysl nikdy neměl lepší reputaci než teď, říká zmocněnec pro Ukrajinu Kopečný

V Česku máme po právu pocit, že naše dodávky vojenského materiálu, které byly z drtivé většiny ze soukromých výrobních kapacit, jsou významným příspěvkem pro Ukrajinu. Jiné státy tam ale dodávaly ještě větší objemy, připomněl v rozhovoru pro Export.cz vládní zmocněnec pro obnovu Ukrajiny Tomáš Kopečný. Teď český leadership v rámci muniční iniciativy vidí a sleduje každý Ukrajinec. „Nyní jsme se z hlediska reputace českého obranného průmyslu na mezinárodní scéně dostali do první světové ligy. A z ukrajinského pohledu jsme tam dokonce v čele tabulky,“ dodal Tomáš Kopečný.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme