Hlavní obsah

Michl: Sazby mohou ještě klesnout, ale stále zůstanou „vyšší“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Sídlo ČNB v Praze. Ilustrační foto.Video: ĆNB

 

Reklama

aktualizováno •

Guvernér Aleš Michl uvedl, že centrální banka možná ještě dál sníží úrokové sazby, bude ovšem nadále sledovat vývoj inflace, a sazby zřejmě budou na vyšší úrovni, než bývalo zvykem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Guvernér ČNB Aleš Michl vystoupil spolu s viceguvernérkou Evou Zamrazilovou a členem bankovní rady Janem Procházkou v debatě na Univerzitě Pardubice, kde představovali cíle a směřování centrální banky. Michl se také zmínil o prováděném auditu měnové politiky, jehož výsledky by měly být k dispozici na přelomu roku.

Podle dosavadních vyjádření členů bankovní rady lze usuzovat, že na zasedání příští týden by mohla hlavní úroková sazba klesnout o dalších 50 bazických bodů. Dostala by se tak na 5,25 procenta, nejnižší hodnotu od dubna 2022.

Členové bankovní rady České národní banky (ČNB) vystupují v diskusi týden před zasedáním 2. května, kde budou radní opět rozhodovat o nastavení měnové politiky. Nad sazbami se sejdou v situaci, kdy se inflace vrátila na cílovou hodnotu, kterou má centrální banka stanovenou na dvě procenta.

ČNB bude nadále přísná

„Zůstaneme jestřáby, kteří udělají vše pro doručení cenové stability, a nebudou inflaci vyvolávat. Očekáváme tedy v ČNB, že úrokové sazby budou na vyšší úrovni, než jsme byli zvyklí v posledních deseti letech, protože ekonomiku je třeba založit nikoli na dluzích, ale na úsporách. A proto je třeba vytrvat v přísné měnové politice,“ řekl Michl.

V debatě po svém projevu Michl upřesnil, že hlavní úroková sazba se bude pravděpodobně do budoucna pohybovat „nad třemi procenty“.

ČNB zatím ve třech krocích snížila hlavní úrokovou sazbu celkem o 1,25 procentního bodu na nynějších 5,75 procenta. Očekává se, že centrální banka bude ve snižování úrokových sazeb pokračovat.

„Je možné, že (za týden), kdy máme měnové zasedání, sazby ještě snížíme, ale poté budeme k dalšímu snižování přistupovat velmi opatrně, a zasedání od zasedání budeme vyhodnocovat nová data, a podle toho se budeme rozhodovat,“ řekl guvernér.

„Proces snižování sazeb může byt kdykoli přerušen nebo zastaven na stále restriktivních úrovních, nebude-li se inflace, a to zejména její jádrová složka, vyvíjet v souladu s naší prognózou,“ řekl Michl.

Jan Procházka minulý týden v rozhovoru s agenturou Bloomberg řekl, že „je téměr nulová pravděpodobnost“, že by chtěl zrychlovat dosavadní postup, zároveň podle něj není důvod ani zpomalovat. Centrální banka na dvou posledních měnových zasedáních snížila sazby vždy o 0,5 procentního bodu, takže se zdá, že k tomuto tempu se kloní také Procházka. Ten ostatně takto hlasoval v obou zmíněných případech.

Další člen bankovní rady Tomáš Holub v pondělí uvedl pro Reuters, že nevidí důvod zrychlovat tempo snižování sazeb v situaci, kdy ekonomika posiluje, a zároveň se očekává odklad uvolňování měnové politiky klíčových hráčů, tedy Evropské centrální banky a amerického Fedu. Druhá jmenovaná instituce by dokonce mohla sazby opět zvyšovat. Holub přitom v březnu hlasoval pro snížení sazeb o 75 bazických bodů.

Aktualizovali jsme o starší výroky členů Bankovní rady ČNB k vývoji úrokových sazeb.

Reklama

Doporučované