Tesla se chystá propouštět větší množství zaměstnanců v Německu

Přidat na Seznam.cz

Společnost Tesla, která vyrábí elektromobily, bude rušit 10 % pracovních míst po celém světě. A to není vše. Elon Musk aktuálně bude snižovat počty pracovních míst v německém závodě v Grünheide, jak píší deníky Welt a FR.

Klesající poptávka, slabé prodeje a také klesající čísla ve výrobě, to vše má negativní důsledky. Elon Musk teď varoval zaměstnance, že nastanou těžké časy a nastává doba propouštění. Společnost Tesla na konci loňského roku zaměstnávala celých 140 000 lidí. Teď tedy má přijít o pracovní míst 14 000 lidí.

Špatné časy v továrně Gigafactory v Grünheide

Propouštění společnosti Tesla se nejvíce dotkne německého závodu Gigafactory. O práci by zde mělo přijít 3 000 zaměstnanců z 12 500 zaměstnanců. V přepočtu přijde o místo každý čtvrtý zaměstnanec. Jak řekl Dirk Schulze, oblastní manažeř IG Metall pro Berlín-Braniborsko-Sazko, tak zatím závodní rada ani neví, jak přesně se propouštění zaměstnanců závodu dotkne. Elon Musk však e-mail zaslal zaměstnancům a to díky tomu, že se zvýšily náklady a snížila produktivita závodu.

Problémy nejsou jen v klesající poptávce, ale také ve výrobě vozu Cybertruck USA. Ta prý dle informací vázne. Tesla tak reaguje také tím, že snižuje ceny a poskytuje slevu na asistenta řízení „Full Self Driving“ (FSD). Problém to ale může být i hlubší. Společnost Tesla totiž ztratila náskok před zbytkem automobilového průmyslu. Například BMW či Mercedes-Benz Teslu technologicky dohánějí a také čínská automobilka BYD se vyvíjí rychleji, než se očekávalo.

Realita nebo sen Elona Muska

Elon Musk plánuje prodat do roku 2030 20 milionů vozidel. Ovšem tento sen se spíše neuskuteční. Protože v roce 2023 společnost prodala pouze 1,8 milionu vozů. Toyota společně s Volkswagenem prodala dohromady kolem 20 milionů vozů. Vývoj prodejů společnosti Tesla je evidentně ovlivněn pomalejším růstem elektromobility ve světě. Vývoj prodeje elektromobilu v prvním čtvrtletí vzrostl pouze o 11 %. Nejvíce však ohrožuje Teslu konkurence, a to čínská automobilka BYD. Tato automobilka je totiž mladší a má širší sortiment.

Důležité je, aby Tesla udržela prvenství v technologií. Momentálně například Tesla chce představit robotaxi.

Zdroj: Welt, FR