Hlavní obsah

Tisíce civilních letů ohrozilo nebezpečné falšování GPS. Stopy vedou k Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S rušením a pozměňování údajů GPS v Pobaltí se za posledních osm měsíců setkali piloti více než 3700 letů, uvedl v pondělí britský deník The Sun. Nejvíce postižené byly aerolinky Ryanair a Wizz Air. Z pozměňování a rušení dat GPS, které brání využití satelitní navigace, je podezříváno Rusko, které instalovalo v Kaliningradu prostředky radioelektronického boje.

Foto: Novinky, Mapy.cz

Letiště a země zasažené rušením GPS

Článek

The Sun uvádí, že za posledních osm měsíců do konce března mělo potíže se satelitní navigací 2309 letů Ryanairu, 1368 letů Wizz Airu, 82 letů British Airways, sedm letů Jet2, čtyři EasyJetu a sedm charterů TUI. Deník na svém článku spolupracoval s experty z organizace GPSJAM.org, která narušení signálu GPS monitoruje a zkoumá.

Kromě rušení dat GPS se piloti setkali i s mnohem vážnějším problémem, kdy jsou data pozměňována. Zatímco v případě rušení je systém jen vyřazen, v případě falšování dat GPS se avionika letadla chová, jako by stroj byl někde úplně jinde, na což může reagovat autopilot, který se snaží na základě pozměněných údajů upravit kurs. Nepravá data o poloze jsou vysílána v takové kvalitě, že je navigační systémy letadla přijímají jako pravá. Nebezpečné je to zejména v noci a za špatné viditelnosti. Může hrozit, že stroj naruší vzdušný prostor jiné země, do které neletí.

EASA hovoří o „útoku“

Na rušení a manipulaci s daty GPS už lednu upozorňoval Evropský úřad pro leteckou bezpečnost EASA, který je označil za „útoky“, ale nikoho z nich neobvinil.

„Zaznamenali jsme prudký nárůst útoků na tyto systémy, což představuje bezpečnostní riziko,“ uvedl předseda EASA Luc Tytgar.

Britský úřad pro civilní letectví CAA rušení za tak velký problém nepovažuje, protože civilní lety nejsou primárním cílem rušení. To souvisí s vojenskými aktivitami. Ruská letadla v Pobaltí se obvykle neidentifikují.

Přibývá falešných GPS signálů v oblastech bojů. Letadla se mohou ocitnout ve vzdušném prostoru jiného státu

Blízký a Střední východ

Na druhou stranu Švédsko kvůli rušení GPS požadovalo dokonce zásah NATO.

Šéf oddělení pro letecké operce v CAA Glenn Bradley řekl listu The Guardian: „V letectví je několik bezpečnostních protokolů na ochranu navigačních systémů v dopravních letadlech. Rušení GPS nemá přímý dopad na navigaci letadla, a přestože jde o známý problém, neznamená to, že letadla byla rušena záměrně.“

Švédsko žádá reakci NATO na ruské čachry s GPS

Evropa

Letadla pro navigaci využívají inerciálních systémů, nicméně tato data občas korigují právě pomocí údajů z GPS.

Nejvíce postiženými zeměmi jsou pobaltské státy, dále Polsko a Turecko. Dalšími méně postiženými jsou Finsko, Bulharsko a Rumunsko. Vysoké riziko rušení je v Izraeli a na Kypru. Například řidičům v Tel Avivu nedávno navigační aplikace v automobilech ukazovaly, že se nacházejí v Bejrútu. Pozměňování dat GPS v oblasti Blízkého východu se připisuje Íránu.

V Pobaltí a Polsku jsou zaznamenány četné výpadky GPS signálu. Stojí za nimi Rusko

Evropa

Rusko elektronicky zaútočilo na letoun britského ministra obrany

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám