Dudek chocholatý se vrátil do přírody v lokalitě Na Skřivánku

regiony

Dudek chocholatý, který přezimoval v záchranné stanici v Pavlově u Ledče nad Sázavou, se ve čtvrtek 18.dubna vrátil zpět do přírody.

Dudek chocholatý se vrátil do přírody v lokalitě Na Skřivánku
Dudek chocholatý
23. dubna 2024 - 11:00

Zástupci záchranné stanice ho spolu s radním Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí Pavlem a Hájkem a náměstkem hejtmana Miroslavem Houškou vypustili v přírodní lokalitě Na Skřivánku.
 
Dudek chocholatý se do stanice dostal loni před Štědrým dnem, když zapadl do předvánočního sněhu, který ho zmohl. „Ve stanici zůstal přes zimu, s příchodem vyšších teplot se rozlétal ve voliéře, je v plné kondici a může se vrátit zpět do volné přírody,“ konstatoval ředitel záchranné stanice Zbyšek Karafiát s tím, že dudci už se po zimě vrátili do Česka a chystají se zahnízdit, na vypuštění byl tedy nejvyšší čas.

Dudek se do přírody vrátil v lokalitě Na Skřivánku, která je součástí oblasti více či méně zachovalých mokřadů severozápadně od Jihlavy. Jde o pravděpodobně poslední větší mokřadní celek této oblasti, který dosud stál mimo pozornost ochránců přírody. Z tohoto důvodu Český svaz ochránců přírody ve spolupráci se členy Pozemkového spolku Gallinago, kteří se v současné době starají o většinu cenných mokřadů v okolí, rozhodl, že uspořádá veřejnou sbírku a tuto přírodně cennou lokalitu vykoupí. „Zatím se nám podařilo vybrat přes 2,6 milionu korun, chybí zhruba 900 tisíc, abychom lokalitu o rozloze téměř osmi hektarů mohli vykoupit,“ sdělil Vojtěch Kodet, který spolu s dalšími členy pozemkového spolku oblast Na Skřivánku po výkupu převezme do péče.

Rada Kraje Vysočina bude v příštím týdnu jednat o finanční podpoře záměru vykoupit lokalitu Na Skřivánku. „Je tady velmi zajímavá mozaika nejrůznějších stanovišť, kterou bude možné v případě výkupu ještě dotvořit a vhodnou údržbou tuto mozaiku zachovat i do budoucnosti,“ uvedl radní Kraje Vysočina Pavel Hájek, který se spolu s kolegou náměstkem hejtmana Miroslavem Houškou přijel Na Skřivánek podívat.

Pokud máte i vy zájem plánovaný výkup podpořit, můžete ještě 42 dní přispět finančním darem na účet veřejné sbírky Českého svazu ochránců přírody Místo pro přírodu. Podrobnosti k lokalitě i samotné sbírce získáte na webu https://skrivanek.mistoproprirodu.cz/

Informovala Mgr. Marie Beňová, tisková mluvčí, Kraj Vysočina.

(rp,novinkyvysocina.cz,foto:kraj vysocina)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif