Hornické muzeum Landek – nejenom technika, ale třeba i mamut

Hornické muzeum Landek – nejenom technika, ale třeba i mamut. V těsné blízkosti industriálního centra kalné Ostravy leží místo kde se stýká hornická historie města s kulturou a okolní přírodou, Landek. Tento zvláštní koutek nabízí návštěvníkům fascinující pohled do minulosti hornického regionu a současně zve k objevování krásné přírody.

Hornické muzeum

Landek má bohatou historii spojenou s hornickou, která v minulosti tvořilo páteř ekonomiky regionu. Dnes se zde nachází Hornické muzeum, které připomíná náročnou práci horníků a význam, který měla tato profese pro rozvoj města Ostravy. Expozice muzea ukazuje vývoj hornictví od starověku po moderní dobu, přičemž významným prvkem je možnost komentované prohlídky dolu.

Historie a co vidět

V okolí Landeku to ovšem žilo již před objevením zdejšího černého uhlí. Při úpravě tenisových kurtů ve dvacátých letech minulého století zde bylo objeveno archeologické naleziště sídliště lovců mamutů přibližně třicet tisíc let staré. Právě v těchto místech byla roku 1953 nalezena čtyř a půl centimetrová štíhlá soška Petřkovická Venuše vyřezaná z hematitu. Originál je ovšem vystaven v Brně, ale na Landeku je pro návštěvníky k obdivě vystavena její zvětšená replika, nedaleko od venkovní expozice se sochami mamuta a lovců i s příbytkem.

Foto: Pixabay

Těžba místního černého uhlí začala už v roce 1789 a pokračovala až do roku 1991. Po jejím ukončení zůstal areál zachován a přeměněn na hornické muzeum. Dnes zde mohou návštěvníci prohlédnout razicí a záchranářskou techniku nebo se projet důlním vláčkem.

Kulturní akce a programy

Landek není jen statickou památkou, ale také živím prostorem pro kulturní akce a programy. Koncerty, výstavy, divadelní představení a workshopy přinášejí do této lokality živou atmosféru a umožňují návštěvníkům nejen hlouběji porozumět jejímu dědictví a významu ale také se uvolnit od ruchu velkoměsta.

Okolní příroda

Landek je kromě své historie zajímavý také krásnou okolní přírodou. Rozsáhlé lesní oblasti a malebná krajina poskytují ideální prostředí pro odpočinek nebo relaxaci. Návštěvníci si mohou vychutnat procházky po místních lesích, vyjížďky na kole po upravených cyklostezkách či jiné outdoorové aktivity, které nabízí revitalizující spojení s přírodou.

Výlet pro rodiny i jednotlivce

Landek je ideální lokalita pro výlet jak pro rodiny s dětmi, tak i pro jednotlivce. Pro rodiny nabízí možnost vzdělávacích aktivit pro děti, zatímco jednotlivci si mohou užít klidnou procházku či prozkoumání historie zdejšího hornictví. Bez ohledu na to, zda jste nadšenci do historie, přírody nebo kultury, Landek má co nabídnout pro každého.

Zdroj: https://www.landekpark.cz/cs/, https://www.kudyznudy.cz/aktivity/kemp-landek, https://www.ostravainfo.cz/cz/objevuj-ostravu/top-10/8047-landek-park.html, https://www.dolnivitkovice.cz/hornicke-muzeum/, https://www.visitostrava.eu/en/discover-ostrava/top-10/8047-landek-park.html

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.