Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rusové ji pocítí rychle, válku ale Ukrajincům nevyhraje. Jak další americká pomoc změní situaci na frontě

„Přes 9000 ruských bezpilotních letounů už bylo zničeno,“ hlásá propagační materiál ukrajinského ministerstva obrany. Foto: Telegram ukr. min. obrany
„Přes 9000 ruských bezpilotních letounů už bylo zničeno,“ hlásá propagační materiál ukrajinského ministerstva obrany. Foto: Telegram ukr. min. obrany

Vojenští experti hodnotí novou americkou pomoc, která mohla přijít už před půlrokem. Kromě dělostřelectva se čeká zejména na americké rakety delšího doletu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského čekali Ukrajinci na americkou vojenskou pomoc příliš dlouho – půlrok.

Spolu s chybějící municí, kterou nedodali včas ani evropští spojenci, se to projevilo v tom, že ukrajinská armáda začala ztrácet pozice a Rusům se dařilo pomalu rozšiřovat okupované území. Namísto strategie aktivní obrany museli Ukrajinci ustupovat a situace se neuklidnila ani poté, co Rusové v únoru dobyli Avdijivku.

Nejnověji by si Kreml chtěl připsat další úspěch v podobě městečka Časiv Jar, což by mu otevřelo cestu k ofenzivě na další města na Donbasu, který stále zůstává ruským cílem číslo jedna.

Válku to nevyhraje, ale…

Paralelně s tlakem na dlouhé frontové linii Rusové masivně ostřelují ukrajinská města blízko ruských hranic i daleko od nich a objevují se spekulace, že začátkem léta otevřou novou frontu.

Sobotní hlasování ve Sněmovně reprezentantů amerického Kongresu (a očekávané dnešní v Senátu) by tento pesimistický scénář prozatím mohlo zvrátit i s pomocí české iniciativy, která shání dělostřelecké náboje po celém světě.

„Určitě nám to hodně pomůže,“ řekl americké televizi NBC Zelenskyj poté, co v Kongresu po měsících průtahů předseda Sněmovny Mike Johnson zařadil hlasování, které rozhodlo ve prospěch vojenské pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů.

„Na to, abychom mohli převzít iniciativu, musíme mít správné zbraně,“ řekl Zelenskyj.

Může ale americká pomoc situaci na frontě zvrátit? Spolu s prvními reakcemi na přelomové rozhodnutí váhajících republikánů rozebíráme, které zbraně by Ukrajinci potřebovali nejvíce a kdy by mohly dorazit.

„Rozhodnutí amerického Kongresu může v první řadě výrazně zvednout náladu Ukrajinců i morálku vojáků,“ řekl Denníku N šéf kyjevského Centra pro euroatlantickou spolupráci Volodymyr Horbač.

Zdůraznil ale, že nová pomoc

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější