Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Opatrná ČNB? Strašák inflace se může vrátit velmi brzy

ČNB
ČTK
Stanislav Šulc

Guvernér České národní banky připustil, že snižování sazeb může pokračovat. Brzy bychom se tak mohli dostat nadohled 5procentní hranici. Pak ale podle guvernérových slov začne být ČNB ostražitější. A není se čemu divit. Boj s inflací totiž není ani zdaleka vyhraný. Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát.

Reklama

Ve hře jsou v současnosti dva důležité ukazatele. Celkový inflace na úrovni dvou procent a základní úroková sazba Česlé národní banky ve výši 5,75 procenta. Zatímco druhé má podle slov guvernéra centrální banky nadále klesat, to první je pravděpodobně na nejnižší úrovni z celého letošního roku. 

Ostatně sama ČNB ve své makroekonomické prognóze připouští, že letošní inflace bude 2,6 procent, tedy vyšší než ta aktuální. A jen tak mimochodem: ve stejné prognóze stojí, že na konci roku budou sazby na čtyřech procentech, tedy téměř o dva procentní body níž, než momentálně jsou.

Bankovka v hodnotě 2000 korun

Stanislav Šulc: Nic jako důstojná mzda neexistuje. Smiřme se konečně s tím

„Mít místo“, které vám zaručí finanční nezávislost, svobodu, krásný život a bůhvíco dalšího, je chiméra. A nic na tom nemění skutečnost, že někdo spočítal takzvanou důstojnou mzdu, jejíž měsíční pobírání vám „stačí“ pro naplnění určitých představ. I proto je důstojná mzda zcela mylný koncept, který ve společnosti nadělá víc neplechy než užitku.

Přečíst článek

Problém zvaný služby

Opatrnost ČNB je více než namístě. Ve svých modelech zcela jistě vidí aktuálně nejzásadnější problém, který reálně v ekonomice existuje. A tím je přetrvávající inflace ve službách.

Podle hlavního ekonoma J&T Banky Petra Sklenáře ve službách přetrvává zvýšená inflace v Česku, eurozóně i americké ekonomice. I proto ECB dlouho odkládala začátek snižování sazeb a z jara se očekávání přesouvají na poslední předprázdninové zasedání v červnu. Kvůli této inflaci (ve spojení s přehřívajícím se pracovním trhem) pak Fed začátek snižování také odkládá, a dokonce se rostou spekulace, že by letos nemusel sazby snížit vůbec. Což by představovalo problém zejména pro investory a také pro emerging markets, které jsou na pevnost dolaru enormně citlivé.

Evropský parlament

Stanislav Šulc: Eurovolby se blíží. Strany a hnutí líčí hlavně na antisystémové voliče

Antisystémová, či jinak vyhrocená politická uskupení podle odhadů mají výrazně posílit v příštím Evropském parlamentu, který vzejde z červnových voleb. Nyní se uzavřely české kandidátky. A při pohledu na tu třicítku koalic, stran a hnutí by byl skoro zázrak, kdyby se původní předpovědi nenaplnily. O antihlasy totiž usiluje valná většina z kandidujících stran.

Přečíst článek

Inspirace Fedem?

V Česku je situace obdobná. Ve službách podle Sklenářových dat inflace překonává hranici 5 procent, tedy je výrazně nad cílem ČNB. A to přestože celková inflace dosáhla dvouprocentního cíle již dva měsíce v řadě.

Jenomže na tom se nejvíce podepisují cenové propady u extrémně volatilních komodit, tedy potravin a energií, u nichž po vystřelení v roce 2022 a 2023 letos zkrátka tempo růstu zpomaluje, nebo dokonce klesá.

Tyto vlivy však v průběhu roku odezní a začnou se projevovat dlouhodobější proinflační tlaky, které se do celkové inflace propíšou opětovným růstem.

A právě zde se bude odehrávat klíčový boj o další pokles sazeb. Například Fed v tom má poměrně jasno: růst ekonomiky za cenu další inflace si nechce dovolit

Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Existuje už jen jeden důvod, proč se máme dál šťourat v Čapím hnízdě. Ten ale stojí za to

Patnáct let poté, co se kauza údajně odehrála, téměř deset let poté, co se o ní začala zajímat policie. A několik let poté, co žalobci nedokázali nabídnout natolik neprůstřelné důkazy, aby přesvědčili o své pravdě soud. Kauza Čapí hnízdo začíná naplňovat podstatu slov „únava materiálu“. A přesto má smysl se do ní ještě jednou ponořit. Proč? Protože stát by prostě měl umět prosadit obecnou pravdu, že lhát a podvádět se nemá. Ani když to je výhodné.

Přečíst článek

Vyhráno ještě není

ČNB bude ve složitější situaci, protože růst ekonomiky zatím příliš razantní není, a tak by jej potřebovala stimulovat právě poklesem sazeb. Jenomže vzhledem k tomu, že ve službách přetrvává zvýšená inflace, manévrovací prostor pro ČNB tak není největší.

Buď jak buď, role ČNB bude ještě jednou zásadní. A ačkoli jedno velké vítězství si již oprávněně připsala, vyhráno zcela ještě nemá.

Reklama

Související

Jerome Powell vysvětluje kroky Fedu po posledním zasedání americké centrální banky

Fed začíná znervózňovat investory i Bidena. Snížení sazeb v nedohlednu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme