Denník N

Kto nás chce dostať z EÚ?

Neexistuje žiadna relevantná politická sila, ktorá by mala vo svojom programe vystúpenie z Európskej únie. Smer, Hlas, dokonca Republika, všetci sa hrdo hlásia k členstvu v EÚ. Samozrejme, SaS tiež jasne hovorí, že Slovensko patrí do EÚ.

Preto podsúvať voličom, že „voľte nás, lebo tí druhí nás dostanú z EÚ“ je strašenie ľudí. Je to tvrdenie nepravdivé a nekorektné, presne ako bolo nepravdivé a nekorektné tvrdenie, že zvolením Korčoka za prezidenta bude vojna.

Je tu však aj iný, omnoho významnejší problém. Ak budeme viesť výlučne fantómovú diskusiu o tom, kto nás chce dostať z EÚ, neostane priestor na tie skutočne dôležité témy, ktorými sú byrokracia, konkurencieschopnosť, ilegálna migrácia, právo veta, jadrová energia, Green deal, neustále zadlžovanie členských krajín a najnovšie aj EÚ samotnej…

EÚ totiž je výnimočný projekt, bez debaty, a členstvo v EÚ je kľúčovým záujmom Slovenska, to je rovnako bez debaty. Avšak, netvárme sa, že všetko funguje výborne a netreba nič zlepšovať. Mnoho vecí nefunguje vôbec, napríklad vymáhanie fiškálnych pravidiel (nevymáhajú sa) alebo zvyšovanie konkurencieschopnosti (zhoršuje sa). Mnoho vecí treba vylepšiť, napríklad Green deal alebo ochranu Schengenskej hranice, a to všetko s cieľom dosiahnutia ekonomického rastu.

Lebo ak nebude ekonomický rast, nebude na sociálnu politiku, nebude na ochranu prírody a nebude na zabezpečenie hranice. Toto sú tie skutočne dôležité témy a nie, že kto nás chce dostať z EÚ (nikto).

Na poctivú diskusiu o tom, ako zvýšiť ekonomický rast, je v prvom rade potrebný volebný program. Aby voliči, ale najmä odborná verejnosť vedeli, ako konkrétne budeme hlasovať, povedzme pri podpore jadrovej energetiky. Preto sme predstavili poctivo a rozsiahlo vypracovaný volebný program. Je to veľa čítania, viem, no máme aj dve skrátene verzie, pre beletristov a pre excelistov. A máme program aj pre šoféristov, teda podcast (v trvaní 2:09 hodiny).

Iné strany nič také nemajú. Teda, buď nemajú vôbec nič (15 kandidujúcich strán) alebo majú nejaké všeobecné deklaratórne texty, avšak nič konkrétne. To je veľká škoda, lebo som si istý, že volič má právo vedieť, ako ktoré strana bude podporovať energiu z jadrových elektrárni (SaS podporuje najviac), ako sa ktorá strana postaví k ilegálnej migrácii a k povinným kvótam (SaS ich zásadne odmieta) a kto súhlasí s odovzdaním práva veta do Bruselu (SaS je zásadne proti).

Preto, ctení voliči, skúste hodiť očko aj na program strany, ktorú sa chystáte voliť a nenechajte sa vystrašiť odchodom z EÚ.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.