Denník N

Konsolidácia v zdravotníctve à la karte(l)

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autori pôsobia na Katedre hospodárskej politiky Ekonomickej univerzity v Bratislave, venujú sa hospodárskej súťaži.

Jediným ako-tak fungujúcim konkurenčným nástrojom v súťaži medzi zdravotnými poisťovňami sú benefity. O tie najvyužívanejšie – benefity na zuby – teraz ako pacienti prichádzame. Prekvapivé nie je, že sa tohto benefitu chcú poisťovne zbaviť, veď koniec koncov je to náklad a ten sa nepáči žiadnej firme. Prekvapivé je, ako ľahko sa im to darí. Veď práve súťaž by mala v rušení benefitov brániť. No zdá sa, že nakoniec zlyhala aj tu.

Pre vysvetlenie toho, ako funguje súťaž s benefitmi, sa vráťme o pár rokov späť. Do čias, keď žiadne peňaženky zdravia, maxi benefity ani výhody súkromných poisťovní neexistovali. Kto v tejto chvíli ako prvý príde s benefitom, nejaký ten podiel poistencov získa. Väčší podiel poistencov znamená vyššie tržby a potenciálne zisky.

Tento podiel však nie je hocijaký. Na takýto typ benefitu budú citliví práve takí spotrebitelia-pacienti, ktorí sú poctiví v pravidelných prehliadkach,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie