Niekoľko stoviek študent a propalestínskych sympatizantov protestujú proti vojne v Pásme Gazy na Yaleovej univerzite v New Haven. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka

23.04.2024, 14:46
Autor:
ČTKČTK

Prestížne americké univerzity sa od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas stretávajú s nárastom antisemitizmu aj protiislamských nálad.

Kolumbijská univerzita v pondelok kvôli demonštráciám zaviedla diaľkovú výučbu a na neďalekých kampusoch Yale a Newyorskej univerzity polícia zatkla desiatky ľudí protestujúcich proti vojne v Pásme Gazy.

Prestížne americké univerzity sa od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas stretávajú s nárastom antisemitizmu aj protiislamských nálad.

Na Kolumbijskej univerzite polícia zatkla vyše stovku propalestínskych demonštrujúcich už minulý týždeň; v pondelok však jej rektorka Nemat Shafiková uviedla, že protesty "vyostrili a zneužili" jednotlivci, ktorí na škole neštudujú a v areáli kampusu iba presadzujú vlastné záujmy, píše BBC.

image

Netanjahu chce čeliť zámeru USA uvaliť sankcie na izraelský prápor. Budem tvrdo bojovať, odkázal Američanom

Na kampuse Kolumbijskej univerzity na severe newyorského Manhattanu minulý týždeň vznikol tábor s niekoľkými desiatkami stanov, na jeden z nich študenti zavesili nápis "Oslobodená zóna" a pred ním vztýčili transparent "Tábor solidarity s Gazou".

Protestné táboriská policajti rozbúrali pri prvej vlne zatýkania minulý týždeň, teraz však podľa amerických médií tábor vznikol znovu, rovnako ako na ďalších prestížnych školách - Kalifornskej univerzite v Berkeley, Michiganskej univerzite alebo na Massachusettskom technologickom inštitúte (MIT).

Britský denník The Guardian dnes píše, že na Kolumbijskej univerzite k vyjadreniu odporu proti zatýkaniu na kampuse štrajkovali "stovky zamestnancov školy" aj vyučujúci. Rektorka Shafiková v pondelkovom vyhlásení uviedla, že políciu na kampus pripustila kvôli incidentom "zastrašujúceho a obťažujúceho správania" zo strany protestujúcich.

image

Izraelské útoky na mesto Rafah v Pásme Gazy zabili 18 ľudí, väčšinou detí

Jeden z rabínov blízkych univerzite údajne kontaktoval okolo 300 židovských študentov a odporučil im, aby sa vyhýbali kampusu, kým sa situácia "dramaticky nezlepší", píše BBC. Členovia protestných hnutí však vo svojich verejných vyhláseniach argumentujú, že ich kritika zameriava výlučne na štát Izrael, nie na širšiu židovskú komunitu.

"Protesty poštvali študentov proti sebe. Propalestínski študenti požadujú, aby škola odsúdila izraelskú inváziu do Gazy a spretrhala väzby so spoločnosťami, ktoré predávajú Izraelu zbrane. Naproti tomu židovskí študenti hovoria, že kritika Izraela sa zvrhla v antisemitizmus, oni sa kvôli tomu necítia bezpečne a poukazujú na to, že Hamas stále drží rukojemníkov, ktorých uniesol (pri teroristických útokoch) vlani v októbri," opisuje agentúra AP.

01 - Modified: 2024-05-03 18:47:11 - Feat.: - Title: Erdogan: Zastavenie obchodu s Izraelom má pomôcť k prímeriu v Gaze. Antisemitský diktátor, reaguje Izrael 02 - Modified: 2024-05-03 13:19:03 - Feat.: - Title: V USA vzniklo v apríli menej pracovných miest a vzrástla nezamestnanosť 03 - Modified: 2024-05-03 12:50:00 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 04 - Modified: 2024-05-03 11:32:08 - Feat.: - Title: Núdzový plán pre prípad operácie v Rafahu je iba náplasťou, tvrdí Svetová zdravotnícka organizácia 05 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Fanatický antivaxer rozhodne. Kennedy je kľúčom k americkým voľbám, uškodiť môže všetkým
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 04:07