Hlavní obsah

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie v úterý vyhlásila pátrání po aktivistovi a dezinformátorovi Pavlu Zítkovi (58). Ten se měl v pátek dostavit k chomutovskému soudu, kde čelí obžalobě ze šíření poplašné zprávy. Zítko se nicméně, na rozdíl od hrstky svých fanoušků, u soudu neobjevil, a soudkyně tak musela jednání odročit.

Foto: Policie ČR

Hledaný Pavel Zítko

Článek

Podle policie je Zítko obézní postavy, má šedivé vlasy a na tvářích strniště. Minulý pátek se nedostavil k chomutovskému soudu, který tak musel jednání odročit. Zítko odmítl svého advokáta, stejně jako převzít předvolání k hlavnímu líčení. U soudu se objevili Zítkovi stoupenci, kteří vykřikovali, že jsou jeho zmocněnci a zpochybňovali legitimitu soudního jednání.

Když soudkyně kvůli Zítkově nepřítomnosti jednání odročila, zůstali někteří Zítkovi fanoušci v jednací síni, odkud je musela za jejich hysterického křiku a skandování „násilí, násilí“ vyvést justiční stráž.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Pavel Zítko před ruskou ambasádou

Zítko chtěl kandidovat při loňských volbách na prezidenta, ale nepředložil dostatečný počet občanských podpisů, proto ho ministerstvo vnitra do voleb nepustilo. Loni v říjnu ho policie při dramatickém zásahu zadržela na dálnici D7 kvůli podezření ze zpronevěry.

Dezinformátor Zítko se na dálnici zamkl před policisty v autě, vytáhli ho ven

Krimi

Hledaný muž je dlouhodobě součástí české dezinformační scény, jejíž členové mimo jiné loni v květnu vysadili dveře jednací síně pražského městského soudu, kde mělo proběhnout jednání ve věci další dezinformátorky Jany Peterkové.

Dav před soudem s Janou PeterkovouVideo: Novinky

Dav na chodbě soudu hulákal fráze jako „gestapo, gestapo“ nebo „zákon jsme my“. Policie kvůli tomu obvinila osm lidí, jedním z nich by měl být i Zítko.

Dalších výtržností se dopouštěli při soudních jednáních s dalšími dezinformátory Patrikem Tušlem a Tomášem Čermákem.

Zítko mimo jiné dlouhodobě tvrdí, že rozdělení Československa bylo nelegální, takže stále existuje, a tudíž není členem Evropské unie nebo NATO. Česká republika je podle něj firmou, která padělala státní znak i symboly, a její zákony tedy neplatí.

Během pandemie popíral existenci viru covid-19, případně varoval před údajnými škodlivými účinky očkování. Během ruské invaze na Ukrajinu zase vyjadřoval podporu ruskému vůdci Vladimiru Putinovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám