Denník N

Svet zbrojí najviac od studenej vojny. Rusko masívne zvyšuje výrobu, no Ukrajina ho dobieha vďaka Západu (+ grafy)

Ukrajinskí vojaci pripravujú zbrane na ostreľovanie ruských pozícií v Charkivskej oblasti. Foto - TASR/AP
Ukrajinskí vojaci pripravujú zbrane na ostreľovanie ruských pozícií v Charkivskej oblasti. Foto – TASR/AP

Najviac zbrojili Spojené štáty, nasleduje Čína s pomerne veľkým odstupom.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ak by sa priemerný muž, žena a dieťa kdekoľvek na svete mali vyskladať na všetku armádu, vlani by za to každý z nich zaplatil presne 306 dolárov.

Svet minulý rok zbrojil tak ako nikdy od skončenia studenej vojny. Aj toto je jedna zo štatistík, ktorú vo svojej najnovšej analýze spomína Štokholmský medzinárodný inštitút pre výskum mieru (SIPRI) so sídlom vo Švédsku.

Najviac už tradične zbrojili Spojené štáty, za ktorými pomerne výrazne zaostáva Čína. Výdavky na obranu prudko vzrástli aj v Európe.

Štatistikám z Ruska však SIPRI neverí a považuje ich za podhodnotené. Režim Vladimira Putina vlani napumpoval do armády oficiálne viac ako 109 miliárd dolárov. Ukrajina minula len niečo vyše 60 miliárd, no v tejto sume nie je zahrnutá zahraničná západná pomoc a už vôbec nie najnovší balík vo výške 60,7 miliardy, ktorý Ukrajine schválil Kongres USA prevažne na zbrojenie a mohol by jej pomôcť zvrátiť nepriaznivý vývoj na viacerých miestach frontu.

Kto ako zbrojil

Podľa správy dosiahli celosvetové vojenské výdavky rekordnú a závratnú výšku

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie