Role alkoholičky otřásla jejími zakořeněnými tématy. Tereza Ramba přiznala, že v branži pijí skoro všichni

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Tereza Ramba
Zdroj: Martin Hykl/CZECH NEWS CENTER CNC / Martin Hykl / CNC / Profimedia

Tereza Ramba se po mateřské vrátila k natáčení a rovnou si zvolila velmi silný příběh o matce, ze které se během rodičovské dovolené stane alkoholička. Tato role herečku prý mnohému naučila a jen tak něco ji už nerozhází. Sama alkoholu moc neholduje, ale v herecké branži je prý naopak problém najít někoho, kdo s pitím problém nemá.

Zápisník alkoholičky vznikl původně jako kniha Michaely Duffkové. Později se jej rozhodl zfilmovat režisér Dan Svátek a hlavní roli získala Tereza Ramba.

Stigmatizace alkoholiček

„Když jsem si přečetla scénář, tak jsem se skoro pozvracela,“ prozradila herečka Tereza Ramba v pořadu Blízká setkání.

Film pojednává o matce, která během rodičovské zažívá pocity samoty a řeší je alkoholem. Bohužel se jí situace vymkne z rukou.

„Všechno probíhá podle plánu. Příběh se odehrává v rozmezí tří let, takže máme natáčení naplánované na více etap. Ale protože máme často všechna čtyři období během jediného dne, zdá se, že to všechno během letošního jara natočíme,“ prozradil před rokem pro Novinky režisér Dan Svátek.

Ten se rozhodl natočit tento film zejména proto, že téma alkoholismu u žen vnímá jako celospolečenský problém, který je ale stále velmi tabuizovaný.

„Právě stigmatizace alkoholiček je důvodem, proč se tyto ženy obávají absolvovat léčbu a nevyhledají pomoc včas. Náš film chce téma ženského alkoholismu otevřít,“ uvedl režisér pro iDNES.

Natáčení probíhalo dokonce i v protialkoholní léčebně v Dobřichovicích, kterou provozuje autorka knižní předlohy Duffková.

V herecké branži pijí skoro všichni

Tereza roli přijala po delším čase na mateřské se svými dětmi a rovnou se jedná o velmi náročnou roli.

„Nejtěžší pro mě bylo přijmout fakt, že moje postava se na určitou dobu dokáže absolutně vzdát jakékoliv zodpovědnosti. Otřáslo to všemi tématy, která jsou ve mně hluboce zakořeněná, jako jsou jistota, láska, pevnost. Otevřelo to témata, jako je třeba selhání. Musela jsem se podívat sama na sebe, na svůj svět a svoji růžovou bublinu,“ uvedla Tereza pro Novinky, co pro ni bylo na roli nejtěžší.

Zároveň ale dodala, že ji teď po natáčení rozhodí méně věcí. Také si uvědomila, že ačkoliv ji mateřství velmi naplňuje, tak by nezvládla být jen sama doma s dětmi.

Tereza alkoholu moc neholduje a v pořadu Blízká setkání uvedla, že by počet skleniček alkoholu za posledních pět let dokázala spočítat na prstech rukou. V jejím okolí už to ale tak dobré není.

„Já jsem vyrostla v branži, kde s alkoholem mají problémy všichni a kde je hrozně těžké najít někoho, kdo problém s alkoholem nemá,“ prozradila v rozhovoru pro Extra.

Film bude mít premiéru v červenci a dle traileru se mohou diváci těšit na Terezin fascinující herecký výkon.

Zdroje: Blízká setkání, Novinky, iDNES, Extra, YouTube

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články