Denník N

Najvyššie nedoplatky za teplo hrozia majiteľom bytov, ktorí šetrili tak, že nekúrili

Foto N - Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Vyúčtovanie tepla za minulý rok sa riadi novou vyhláškou, ktorá rieši problém veľkých rozdielov v platbách za teplo.
  • Rozpočítavanie bude výhodnejšie pre domácnosti s vyššou spotrebou, krajné či rohové byty.
  • Viac zaplatia byty s individuálnym vykurovaním, nadstavby, neobývané alebo poloprázdne byty a tie, kde sa na kúrení veľmi šetrilo.
  • Ministerstvo hospodárstva pripravuje ďalšiu zmenu.

Do 31. mája by mali majitelia v bytových domoch, ktoré sa vykurujú centrálnymi kotolňami, vlastnou kotolňou alebo individuálne, dostať vyúčtovacie faktúry za bývanie.

Pre mnohé domácnosti môže byť suma za teplo nepríjemným prekvapením, ak sa im v lete nezvýšili zálohové platby. Nová vyhláška totiž zmenila pravidlá, niektoré byty si za teplo zásadne priplatia.

Hlavné zmeny vo vyhláške

  • Základná zložka musí byť najmenej 30 percent.
  • Zavedenie korekčného mechanizmu – rozdiel nákladov medzi bytmi nemôže prekročiť 2,5-násobok.
  • Majitelia bytov s vlastným kúrením zaplatia základnú zložku za vykurovanie podľa rozlohy bytu.
  • Pri bytoch s individuálnym vykurovaním v nadstavbách alebo v bytoch vstavaných do podkrovia sa pre podlahovú plochu uplatní koeficient 0,2. Teda 20 percent rozlohy sa započíta do základnej zložky, čiže do plochy, ktorá sa bude rozpočítavať podľa štvorcových metrov.

Základná zložka je najmenej 30 percent

Ak v byte vôbec nekúrite, teplota v byte ani počas tuhej zimy neklesne pod 16 – 19 stupňov, pretože teplo odoberáte od susedov. Preto sa náklady delia na dve zložky – základnú a spotrebnú. Základná zložka sa vypočítava podľa veľkosti bytu v štvorcových metroch, spotrebná podľa nameranej hodnoty na meradle na radiátore.

Podľa pôvodnej vyhlášky základná zložka (rozpočítavanie podľa plochy bytu) tvorila 60 percent a spotrebná 40 percent z celkových nákladov na vykurovanie. Toto platilo vtedy, ak sa vlastníci bytov a nebytových priestorov nedohodli na inom rozpočítavaní.

Podlahovú plochu bytu jeho vlastník nemôže ovplyvniť. Spotrebnú zložku dokáže znížiť napríklad reguláciou teploty. Ak mali v dome základnú zložku 40 percent alebo aj menej, stávalo sa, že dva byty s rovnakou výmerou mali veľké rozdiely v nákladoch na vykurovanie. Bolo to tak vtedy, ak jeden majiteľ veľmi šetril, prípadne nekúril.

Vyhláška odporúča pomer 60 ku 40 percentám. Novinkou však je, že vo vyhláške je už určená minimálna hranica základnej zložky podľa plochy bytu, ktorá musí byť najmenej 30 percent.

To má pomôcť vlastníkom bytov v tých domoch, kde v minulosti boli medzi bytmi veľké rozdiely v platbách na štvorcový meter preto, že sa nezohľadňovalo šírenie tepla medzi bytmi.

Rozdiely medzi nákladmi sa znížia

Vo vyhláške

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie