USA připravují další balíček sankcí. Tentokrát mohou odříznout některé čínské banky ze světového finančního systému

Přidat na Seznam.cz

Spojené státy připravují sankce, které mohou odříznout některé čínské banky od světového finančního systému, uvedl server Kyiv Independent s odvoláním na nejmenované zdroje obeznámené s touto záležitostí.

Washington doufá, že umožní ministru zahraničí Antony Blinkenovi, aby tento týden přijel vyzbrojen diplomatickými pákami na návštěvu Číny a snažil se zastavit obchodní podporu Pekingu ruské vojenské výrobě.

Na setkání ministrů zahraničí skupiny G7 Blinken prohlásil, že Čína je „hlavním přispěvatelem“ do kremelského vojensko-průmyslového komplexu.

Server Kyiv Independent již dříve v dubnu s odvoláním na nejmenované americké představitele obrany uvedla, že Čína pomáhá ruské válečné mašinérii na Ukrajině poskytováním obráběcích strojů, zbrojní techniky a satelitních snímků.

Předpokládá se také, že Čína dodává Rusku polovodiče a další technologie dvojího užití, které lze využít pro vojenské účely, píše server Swiss Info.

„To v konečném důsledku umožnilo Kremlu urychlit výrobu zbraní, včetně obrněných vozidel, dělostřelectva, raket a bezpilotních letounů, a postavit účinnou obranu proti ukrajinskému protiútoku v roce 2023,“ řekl Max Bergmann, vedoucí pracovník washingtonského think tanku Centrum pro strategická a mezinárodní studia.

Podle serveru Kyiv Independent úředníci doufají, že diplomatický tlak odvrátí nutnost přijmout jakoukoli akci, která by mohla narušit křehké vztahy mezi Čínou a USA.

Zdroj: Kyiv Independent a Swiss Info