Neskutočné! Táto látka usmrtila za 3 dni 98% buniek rakoviny prsníka!

V poslednej dobe sa stali esenciálne oleje veľmi populárne kvôli ich úžasných liečivých účinkov.

Sú prírodným spôsobom ako napríklad zvládať stres, odstraňovať bolesti, zlepšovať náladu či potlačovať rôzne druhy infekcií.

Terapeutické esenciálne oleje sa vyrábajú pomocou destilácie kôry, kvetov alebo listov rastlín.

Už Hippokrates okolo roku 400 pred naším letopočtom, ktorý je dnes známy ako otec modernej medicíny, spomínal, že tymián má dobré účinky pri liečení ochorení dýchacích ciest.

Zdravotné účinky tymiánového esenciálneho oleja

Tymianový esenciálny olej patrí medzi najsilnejšie antioxidanty známe ľudstvu. Podporuje imunitný, respiračný, nervový a ďalšie telesné systémy.

Obsahuje veľké množstvo látky thymol. Thymol patrí do skupiny látok nazývaných „biocídy“. Ide o substancie, ktoré dokážu usmrcovať veľké množstvo škodlivých organizmov a patogénov.

Okrem účinkov na zdravie vo všeobecnosti majú esenciálne oleje, medzi nimi aj tymiánový, výbornú schopnosť usmrcovania rakovinových buniek.

Tymianový esenciálny olej zneškodnil až 98% rakovinových buniek prsníka

Tymian pochádza z oblasti Stredomoria a bol široko využívaný už antickými Grékmi. Aj v súčasnosti je veľkou súčasťou stredomorskej kuchyne.

Možno aj to je dôvod, prečo grécke ženy majú až o polovicu nižší výskyt rakoviny prsníka v porovnaní s ostatnými národmi.

Onkologickí výskumníci na Calalou Bayar Univerzite v Turecku sa zaviazali vykonať štúdiu, ktorá by zistila, aké účinky má divoký tymián na aktivitu buniek rakoviny prsníka.

Svoje zistenia publikovali aj v žurnáli Nutrition and Cancer. Objavili, že tymián spúšťa v bunkách rakoviny prsníka bunkovú smrť.

Konkrétne sa preukázalo, že tymianový olej usmrtil 98% ľudských buniek rakoviny prsníka (MCF-7) v skúmavke pri koncentrácii iba 0,05%.

Dokonca, aj pri koncentrácii tak malé ako 0,01% stále usmrcoval 40% buniek. Týmito výsledkami sa tymiánový olej ukázal ako zatiaľ najsilnejšia známa protinádorová látka.

V ďalších štúdiách sa potvrdili účinky tymiánu aj na rakovinu ústnej dutiny a vaječníkov.

Užívanie tymiánu

V ayurvédskej medicíne sa tymián používa už odpradávna kvôli svojim silným antioxidačným, antibakteriálnym a antifungfálnym vlastnostiam.

Je ho možné využiť napríklad aj pri zbavovaní sa Candidy a kvasinkových infekcií. Tymian tak môže byť veľmi vhodným doplnkom zdravej stravy zameranej na bio ovocie, zeleninu a nespracované potraviny.

Užíva sa obvykle ako korenie pri varení jedál. Môžete si však z neho veľmi jednoducho pripraviť aj čaj.

Okrem už spomínaných má tymián aj tieto ďalšie zdravotné účinky:

  • znižuje prejavy syndrómu chronickej únavy
  • reguluje menštruáciu, zmierňuje kŕče
  • zvyšuje cirkuláciu krvi a zvyšuje krvný tlak (pozor by si mali dávať ľudia s vysokým krvným tlakom)
  • predchádza celulitíde
  • pomáha pri nespavosti
  • navyše tymián dokáže odstraňovať zlý zápach z úst, lieči bolesti pri reumatizme a artritíde, stimuluje trávenie, posilňuje srdce a má aj diuretické účinky

Zaujal vás článok? Zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi a rodinou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*