4. 5. 2024

INFOKURÝR

INFORMACE Z DOMOVA I ZE SVĚTA

Velká Británie: Nelegální imigranti jsou deportováni do Rwandy

Kromě Evropské unie uzavřela azylový pakt se Rwandou také Velká Británie. Po týdnech debat britská Sněmovna lordů vzdala svůj odpor k azylovému paktu s Rwandou. Žádosti o azyl lze přijímat pouze odtud.

Tento zákon iniciovaný bývalým premiérem Borisem Johnsonem a vehementně prosazovaný současným premiérem Rishi Sunakem stanoví, že nelegální přistěhovalci již nebudou mít možnost žádat o azyl na britské půdě. Místo toho by měli být odvezeni do Rwandy a dostat tam příležitost požádat o azyl. Tento východoafrický stát je pro ilegální přistěhovalce samozřejmě mnohem méně atraktivní než Spojené království. Nový zákon také vylučuje možnost návratu nelegálních migrantů převedených do Rwandy do Spojeného království.

Rwanda je bezpečná třetí země

Nový zákon také prohlašuje Rwandu za bezpečnou třetí zemi, která může svázat ruce britským soudům. Sunak také ignoruje prozatímní soudní příkaz takzvaného Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) proti paktu o azylu se Rwandou. „Žádné kdyby a ale. Tyto lety směřují do Rwandy,“ řekl premiér narozený v Indii před přijetím rozhodnutí. První spuštění je plánováno za deset až dvanáct týdnů.

Bez nelegální migrace by pravděpodobně nebyl brexit

Vzhledem ke své rozsáhlé judikatuře je ESLP částečně odpovědný za to, že právo na azyl se vždy stává prostředkem nelegálního přistěhovalectví. A pokud jde o zahraniční pokrmy, Britové jsou obzvlášť citliví. Evropský soudní dvůr, nejvyšší soud EU a její soudnictví byly důležitým důvodem, proč Britové hlasovali pro brexit.

Azylovým paktem s Rwandou se konzervativní britská vláda snaží zabránit nelegálním přistěhovalcům v nebezpečném překračování Lamanšského průlivu na lodích nezpůsobilých k plavbě na moři. V roce 2023 vstoupilo do Spojeného království nelegálně přes Lamanšský průliv přibližně 29 400.

Obrovské výdaje

Britský azylový pakt s Rwandou má ale také háček, totiž vysoké náklady. Podle zpráv médií chce východoafrický stát přijmout pouze 300 lidí ročně. To znamená, že deportace jedné osoby by stála britské daňové poplatníky dva miliony liber (asi 2,3 milionu eur), protože podle zpráv médií Londýn slíbil zaplatit Rwandě 600 milionů liber (téměř 700 milionů eur). Velká Británie však stále vysílá důležitý signál svým azylovým paktem s Rwandou.

 

Sdílet: