5. 5. 2024

INFOKURÝR

INFORMACE Z DOMOVA I ZE SVĚTA

199. den: Izrael zabil 14 Palestinců ve městě Tulkarem na Západním břehu

22.duben 2024

Palestinci ve městě Tulkarem na Západním břehu truchlí nad 14 oběťmi, které o víkendu zabil izraelský nálet na městský uprchlický tábor Nur Shams. Invaze trvala 52 hodin a zničila velkou část infrastruktury tábora.

Ztráty 

  • 34 151 + zabitých* a nejméně 77 084 zraněných v pásmu Gazy.*
  • Na okupovaném Západním břehu a ve východním Jeruzalémě bylo zabito více než 468 Palestinců.**
  • Izrael reviduje odhadovaný počet obětí ze 7. října na 1 139.
  • Od 7. října bylo zabito 604 izraelských vojáků a nejméně 6800 zraněno.***

*Ministerstvo zdravotnictví Gazy potvrdilo toto číslo na svém kanálu Telegram dne 22. dubna 2024. Některé organizace na ochranu lidských práv odhadují, že počet obětí je mnohem vyšší, když se počítají s údajnými mrtvými.

** Počet obětí na Západním břehu Jordánu a v Jeruzalémě není pravidelně aktualizován. Podle ministerstva zdravotnictví PA z 22. dubna je to nejnovější údaj.

*** Tento údaj zveřejnila izraelská armáda a ukazuje vojáky, jejichž jména „směla být zveřejněna“. Počet zraněných izraelských vojáků je podle zpráv izraelských médií.

Klíčový vývoj 

  • Izrael o víkendu v Gaze zabil 139 Palestinců a 251 zranil, čímž se počet obětí od 7. října zvýšil na 34 151 a počet zraněných na 77 084, uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Gaze.
  • Izraelská armáda zabije 14 Palestinců v Tulkarem a po 52 hodinách invaze zanechá velké zničení.
  • Šéf UNRWA říká, že od 7. října bylo na Západním břehu Jordánu zabito 112 palestinských dětí.
  • Čtyři Izraelci byli zraněni při dvou samostatných útocích v neděli a pondělí v Jeruzalémě a poblíž al-Mughayyir východně od Ramalláhu.
  • Izrael v rámci přípravy na invazi do Rafahu rozšiřuje „humanitární“ zónu Gazy tak, aby zahrnovala vysídlené Palestince.
  • Izraelští osadníci zranili šest Palestinců při útoku na vesnici východně od Ramalláhu.
  • Libanon: Hizballáh útočí na izraelské jednotky přes hranici, zatímco izraelské letectvo útočí na města na jihu Libanonu.

Izrael o víkendu zabil 139 Palestinců

Palestinské ministerstvo zdravotnictví se sídlem v Gaze oznámilo, že od pátku bylo při izraelských náletech zabito 139 Palestinců a 251 dalších bylo zraněno.

Mezitím v severním pásmu Gazy izraelské síly bombardovaly sever a východ pásma Gazy, včetně čtvrtí Zeitoun a Sabra.

V centrálním pásmu Gazy bylo při izraelském útoku na uprchlický tábor Nuseirat zabito sedm členů rodiny Nueiri. Izraelské údery zamířily také na nejvyšší patro nemocnice Násir v Deir al-Balah a způsobily rozsáhlé škody na solárních panelech nemocnice. Další izraelské údery byly hlášeny na uprchlický tábor Bureij, kde údery zasáhly mešitu, a na město Zawaideh.

V jižním pásmu Gazy oznámila palestinská civilní obrana získání 73 mrtvých těl z okolí nemocnice Násir. Těla byla pohřbena v hromadném hrobě izraelskými silami.

Civilní obrana uvedla, že těla byla nalezena v hromadném hrobě kolem nemocnice, mnoho z nich nahých a některá se rozkládající. Palestinská civilní obrana získávala mrtvá těla v Khan Younis celé týdny od doby, kdy se izraelská armáda stáhla z města.

Mezitím izraelské útoky na Rafah pokračovaly a za posledních 24 hodin zabily 26 Palestinců.

Izraelské síly zabily 14 Palestinců v Tulkarem

Palestinci v Tulkarem oplakali 14 obětí, které o víkendu zabil izraelský nálet na městský uprchlický tábor Nur Shams.

Izraelský nálet, který začal v pátek pozdě, trval 52 hodin a zničil velkou část infrastruktury uprchlického tábora. Izraelské síly srazily mnoho ulic tábora buldozery a zahájily palbu na domy, přičemž rozbíjely okna a dveře, podle zpráv obyvatel místním novinářům.

Pozdě ve čtvrtek izraelská armáda oznámila, že zahájila „velkou operaci“ v uprchlickém táboře, který je domovem 11 000 obyvatel v okruhu dvou kilometrů čtverečních.

Tábor je od roku 2022 centrem místních ozbrojených skupin vzdorujících izraelským silám, shromážděných pod názvem „Brigáda Tulkarem“. Izraelské síly provádějí nájezdy na tábor pravidelně, vraždí členy odbojové skupiny a způsobují smrtelné ztráty mezi civilním obyvatelstvem.

Spolu s Jeninem a Nábulusem vytvořil Tulkarem trojúhelník ozbrojeného palestinského odporu na severním Západním břehu Jordánu. Izraelské síly soustředily své nájezdy na tato tři města již před 7. říjnem, což způsobilo zničení civilní infrastruktury.

Se zabitím 14 Palestinců v Nur Shams se počet Palestinců zabitých izraelskými silami nebo osadníky na Západním břehu od 7. října zvýšil na 486.

UNRWA uvádí, že od října bylo na Západním břehu Jordánu zabito 112 palestinských dětí

Situace na Západním břehu Jordánu „se zhoršuje“, řekl v neděli generální komisař Agentury OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům – UNRWA Philippe Lazzarini.

Lazzarini na svém účtu na ‚X‘ dodal, že izraelské síly a osadníci omezují svobodu pohybu Palestinců na Západním břehu Jordánu, brání jim v přístupu k práci a živobytí a nutí je žít v „neustálém stavu strachu“.

Minulý týden provedli izraelští osadníci sérii útoků na palestinské vesnice na východním Západním břehu Jordánu, při nichž zabili čtyři Palestince a spálili desítky domů, aut a kasáren pro dobytek.

UNRWA je odpovědná za poskytování základních služeb palestinským uprchlíkům na Západním břehu Jordánu, v Libanonu, Sýrii a v pásmu Gazy. Od 7. října bylo izraelskými silami zabito přibližně 170 zaměstnanců OSN, většinou zaměstnanců URWA.

Izrael obvinil UNRWA ze zaměstnávání členů palestinských odbojových skupin, což vyvolalo řadu škrtů ve financování ze strany členských států OSN. V únoru zpráva nezávislé hodnotící skupiny pro OSN dospěla k závěru, že Izrael neposkytl žádné důkazy pro obvinění proti UNRWA.

V pondělí Lazzarini v prohlášení v OSN uvedl, že UNRWA byla vystavena „zákeřné kampani za ukončení operací UNRWA“.

Úvodní fotografie: NÁSLEDKY IZRAELSKÉHO NÁLETU NA UPRCHLICKÝ TÁBOR NUR SHAMS, KTERÝ SE NACHÁZÍ POBLÍŽ MĚSTA TULKAREM NA SEVERNÍM ZÁPADNÍM BŘEHU JORDÁNU, 21. DUBNA 2024. IZRAELSKÁ ARMÁDA ROZKOPALA SILNICE V TÁBOŘE, POŠKODILA INFRASTRUKTURU A PALESTINSKÝ MAJETEK. (FOTO: MOHAMMED NASSER/APA IMAGES)

OD 

 

Sdílet: