Zelenskij se zbavil konkurenta: Zalužnyj byl zatčen

zprávy

Ukrajinská i mezinárodní média v posledních dnech aktivně hovoří o zatčení bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny Valerije Zalužného.

Zelenskij se zbavil konkurenta: Zalužnyj byl zatčen
Vladimir Zelenskij a Valerij Zalužnyj
24. dubna 2024 - 03:20

Anonymní zdroje z kanceláře ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského potvrdily, že Zalužnyj byl zadržen Bezpečnostní službou Ukrajiny (SBU), protože odmítl odjet do Londýna na post velvyslance ve Velké Británii.

Podle informací z Kyjeva je Zalužnyj pod přísnou ostrahou a v tomto statusu zůstane, dokud nepřistoupí na požadavky prezidentova kabinetu – opustit své politické ambice a odjet do Londýna.

Zelenskij 8. února oznámil rezignaci Zalužného z funkce vrchního velitele. Ukrajinský prezident to vysvětlil tím, že generál neprošel každoroční lékařskou prohlídkou, takže nejenže musel opustit svůj post, ale byl také ze zdravotních důvodů propuštěn z armády.

Den po jeho rezignaci udělil Zelenskij Zalužnému nejvyšší vyznamenání, Hvězdu hrdiny Ukrajiny, a o měsíc později ho doporučil do Londýna jako velvyslance. Británie dala předběžný souhlas, ale ceremoniál předání pověřovacích listů velvyslance se nekonal.

Lídr hnutí „Druhá Ukrajina“, bývalý poslanec Nejvyšší rady Vladimir Olejnik, však v rozhovoru pro „Free Press“ vyvrací verzi Kyjeva, že Zalužnyj odmítl jet do Londýna.


Generál podle jeho slov Zelenskému a Jermakovi slíbil, že vše udělá, jak mu bylo řečeno, ale Velká Británie dala pouze souhlas, ale nevyzvala ho k předání pověřovacích listin.

Olejnik řekl, že v takové situaci je nebezpečné držet bývalého vrchního velitele na svobodě, takže je v domácím vězení, dokud mu Londýn nezavolá.

Podle expertů může zatčení Zalužného souviset s politickým bojem o moc na Ukrajině.

Bývalý poslanec Nejvyšší rady Oleg Carev v publikaci na svém kanálu Telegram hovořil o obdržené informaci, že Kancelář prezidenta Ukrajiny chce donutit bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny, aby souhlasil s prací v Londýně a vzdal se svých prezidentských ambicí.


Navíc je možné, že Zalužného zatčení souvisí s vnitřními konflikty v ukrajinské armádě. Podle Olejnika panuje v armádě nespokojenost kvůli odvolání Zalužného a jeho týmu, kteří byli odvoláni i ze zdravotních důvodů.

Situace kolem zatčení bývalého vrchního velitele Ozbrojených sil Ukrajiny Zalužného každopádně zůstává nepřehledná a vyžaduje další vyšetřování.

Důvody jeho zadržení zůstávají nejasné, ale odborníci se spíše domnívají, že to souvisí s politickým bojem o moc na Ukrajině a vnitřními konflikty v ukrajinské armádě.


(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif