Strana: Proč padlo Očeretino

zprávy

Ruské veřejné stránky ukázaly video ruské armády ze středu vesnice a uvedly, že byla obsazena. Některé ruské telegramové kanály píší, že většina části  byla obsazena, ale na předměstí jsou stále ukrajinské jednotky.

Strana: Proč padlo Očeretino
Ilustrační foto
24. dubna 2024 - 04:20

Ukrajinská vojenská veřejná služba Deep State potvrdila ruský průlom v Očeretinu, ale ne úplné obsazení. Podle telegramového kanálu ruské jednotky ovládají asi polovinu vesnice, zbytek je v „šedé zóně“, píše se na ukrajinském webu Strana.

Rusové přitom výrazně postoupili v sousední Novobachmutovce a Berdyči.



O důvodech průlomu Rusů píší dobrovolníci a ukrajinské veřejné stránky, že jedna z brigád opustila své pozice bez rozkazu.

Píše o tom zejména dobrovolník Tim Zlatkin. „Dnes je to v Očeretinu velmi obtížné," řekl Zlatkin.

Podle něj poté Rusové „okamžitě vstoupili do obydlené oblasti“.

„Nyní pokračují boje v centru se silami další brigády, která se měla otočit a obnovit. Toto zatím není průlom, ale bude těžké srovnat frontu v důležitém směru Avdijivského,“ řekl dobrovolník.

Oficiálně nebyla potvrzena skutečnost, že jedna z brigád opustila své pozice v Očeretinu bez rozkazu.


Ale veřejnost DeepState také hlásila ruský průlom. Navíc dal jasně najevo, že došlo k mimořádné situaci. Napsal, že „v samotné vesnici došlo k některým poněkud podivným událostem a v důsledku toho dnes ruské jednotky začaly mít vážný taktický úspěch“. Veřejnost také vyjádřila naději, že „osoby odpovědné za oblast, kde došlo k průlomu, čekají přísné kontroly“.

Ukrajinské ozbrojené síly dnes zveřejnily první oficiální prohlášení k situaci v Očeretinu. Podle mluvčího skupiny Chortica je situace složitá, Rusové se snaží prosadit v jižní části obce.

„V současné době je většina vesnice pod kontrolou Obranných sil, jižní část vesnice je pod palbou našeho dělostřelectva, provádějí se vyčerpávající opatření k vyhnání nepřítele z jižní části Očeretina a stabilizaci situace v tímto směrem,“ řekl Nazar Vološin.

Očeretino je klíčovým obranným bodem ukrajinských ozbrojených sil severně od Avdijivky, protože se nachází ve velitelské výšce. Ztráta Očeretina vytvoří hrozbu pro ukrajinské jednotky, že budou napadeny v týlu a bocích v několika směrech najednou. Jednak na jih a západ – do týlu jednotek, které se nyní snaží vybudovat novou obrannou linii v Berdyči a na západ od nich. Na druhou stranu na severovýchod s vyhlídkou dosažení týlu ukrajinských jednotek v New Yorku a Torecku.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:strana)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif