Zavřít reklamu

Ačkoli to může znít na první poslech neuvěřitelně, „prastarý“ telefon Samsungu Galaxy Note9 a modely řady Galaxy S9 budou moci již brzy využívat sadu funkcí umělé inteligence Galaxy AI, která debutovala v řadě Galaxy S24 a prostřednictvím aktualizace s nadstavbou One UI 6.1 se v poslední době dostává na vybraná zařízení z loňska. Vývojář AlexisXDA z webu XDA Developers na sociální síti X uvedl, že příští měsíc vydá Noble ROM ve verzi 4.1, která na šest let staré „vlajky“ přinese nejnovější verzi One UI spolu s funkcemi Galaxy AI.

Sada funkcí umělé inteligence Galaxy AI debutovala začátkem roku v nejnovějších vlajkových lodích Samsungu Galaxy S24, S24+ a S24 Ultra. Koncem minulého měsíce začal korejský gigant vydávat aktualizaci s nadstavbou One UI 6.1, která funkce Galaxy AI zpřístupňuje na zařízeních řad Galaxy S23 a Tab S9, „budgetové vlajce“ Galaxy S23 FE a skládačkách Galaxy Z Fold5 a Z Flip5.

Koncem dubna nebo začátkem května by se měla aktualizace s One UI 6.1 a Galaxy AI rozšířit na dva roky staré řady Galaxy S22 a Tab S8 a skládačky Galaxy Z Fold4 a Z Flip4. Existuje šance, že Galaxy AI se dostane také na telefony řady S21 a „ohýbačky“ Galaxy Z Fold3 a Z Flip3.

Řada Galaxy S9 a telefon Galaxy Note9 ve své době patřily mezi nejprodávanější špičková zařízení Galaxy. Softwarová podpora se jich už pochopitelně netýká, ta skončila příchodem Androidu 10 s nadstavbou One UI 2.5 před čtyřmi lety. Noble ROM ve verzi 4.1, která má být dostupná v květnu, má za cíl těmto stále populárním zařízením vdechnout nový život.

Pokud jste majiteli Galaxy S9, S9+ a nebo Note9 a chtěli byste na něm mít funkce Galaxy AI, budete muset na něm ručně flashnout firmware. To vyžaduje základní znalost instalace custom ROMů, a pokud se něco nepovede, může se stát, že vaše zařízení už nespustíte. Pokud tedy nevíte, o čem je řeč, na Noble ROM 4.1 zapomeňte a raději přejděte na novější model Galaxy. Už takový Galaxy S22 by pro vás byl velkým upgradem a přitom by nezruinoval vaši peněženku.

Řadu Galaxy S24 koupíte nejvýhodněji zde

Dnes nejčtenější

.