Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

První ředitel Zoo Jihlava Jiroušek se stal čestným občanem. Je uznávaným fotografem, procestoval přes 80 zemí

Jihlavští zastupitelé na svém včerejším zasedání jednomyslně rozhodli o novém čestném občanovi. Stal se jím první a nejdéle sloužící ředitel jihlavské zoologické zahrady Vladislav Jiroušek. Ten byl osm let také městským zastupitelem.

„Ve svých pětadvaceti letech dokázal zachránit jihlavský zookoutek před likvidací, ze kterého za 39 let ve funkci vybudoval renomovanou zoologickou zahradu, která dnes trhá rekordy návštěvnosti. Od roku 2006 byl také po dvě volební období jihlavským zastupitelem," sdělil mluvčí Jihlavy Radovan Daněk. 

Bývalý ředitel Zoo Jihlava Vladislav Jiroušek je absolventem střední zemědělské technické školy v Chrudimi, poté vystudoval Masarykovu zemědělskou univerzitu v Brně v oboru zootechnik. V letech 1964 – 1967 byl kurátorem ryb a plazů v zoologické zahradě v jeho rodném Dvoře Králové nad Labem.

Vladislav Jiroušek je čestným členem Světové asociace zoologických zahrad a akvárií i čestným členem Unie českých a slovenských zoologických zahrad, které byl dlouhých 15 let prezidentem.

Zdroj: Město Jihlava 

Jiroušek je nadšeným fotografem, tomuto koníčku se věnuje od svých devíti let. Ve svém archivu má snímky téměř dvou tisíc druhů zvířat, a také přírody z několika desítek zemí světa. „Jako profesionální fotograf vystavuje u nás i v zahraničí, mimo jiné své fotografie prezentuje také ve světové galerii World Webphoto Gallery. Jako vášnivý cestovatel navštívil více než 80 zemí," dodává Daněk. 

Novému čestnému občanovi Jihlavy byla v roce 2016 udělena Cena města Jihlavy za jeho celoživotní práci. A návrh na udělení čestného občanství byl včera zastupitelstvu předložen za „celoživotní přínos v oblasti zoologie, herpetologie, fotografie divokých zvířat, za propagaci vztahu člověka k přírodě a za nepřekonatelnou snahu vybudovat ze Zoo Jihlava zahradu světového formátu".

Nikdo nebyl proti 

S návrhem během pondělního zasedání souhlasili všichni přítomní zastupitelé, proti nebyl nikdo. 

K udělení čestného občanství se dnes ráno Vladislav Jiroušek vyjádřil na svém facebookovém profilu. 

„Nevím, co na to mám říct, snad že se cítím šťastně a děkuji. Teď už konečně vím, kam patřím a jsem za to rád, Jihlava je krásné historické město. Tato pocta se dává obvykle zemřelým, ale ti si to moc neužijí. Doplnil jsem dvojici mých skvělých přátel, Jirky Holíka a Zdeňka Laštovičky, ve třech se to lépe táhne." 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky ocenění, občan, zastupitelstvo, město, radnice, zoo, ředitel, Vladislav Jiroušek, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První ředitel Zoo Jihlava Jiroušek se stal čestným občanem. Je uznávaným fotografem, procestoval přes 80 zemí | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.