The Capitals: Jak se vyhnout válce? Méně mluvit, více se připravovat, říká Stubb

Finský prezident Alexander Stubb s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. © European Union 2024

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


HELSINKY | STOCKHOLM

Jak se vyhnout válce? Méně mluvit, více se připravovat, říká Stubb. Švédsko a Finsko, dva nejnovější členové NATO, musí sehrát důležitou roli při přispívání k míru a zmírňování válečné rétoriky, a přesto se na válku připravovat, prohlásil v úterý ve Stockholmu finský prezident Alexander Stubb.

Stubb, který byl na oficiální návštěvě Stockholmu, využil příležitosti k diskusi o obraně a dotkl se i současné západní válečné rétoriky. Ta se podle něj v poslední době stala poněkud agresivní.

„Nejlepší způsob, jak se vyhnout válce, je méně mluvit a více se připravovat,“ řekl Stubb.

„Naše obrazovky jsou plné válek v Evropě a na Blízkém východě. Tato rétorika však může snadno narušit pocit bezpečí a víru v budoucnost u mladších generací,“ dodal.

Finsko a Švédsko podle něj hrají důležitou roli při prosazování míru, a i když to „zní paradoxně“, je to důvod, proč chce dvojice severských zemí silnou armádu a vstoupili do NATO.

Obě země podaly žádost o vstup do NATO po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022, ale plnoprávnými členy se staly postupně. Finsko v dubnu 2023 a Švédsko letos v březnu. Nyní podle Stubba „sdílejí společnou věc a osud“. Více zde.


PAŘÍŽ

Francouzi využívají poslední zasedání europarlamentu ke kampani. Téměř všichni francouzští vedoucí kandidáti do eurovoleb využívají poslední plenární zasedání Evropského parlamentu, které se koná tento týden, k tomu, aby ukázali, proč je jejich vize Evropy lepší než všechny ostatní.

V pondělí vystoupila s proslovem Valérie Hayer z Renew, v úterý k pěti stovkám lidí promluvila Manon Aubry z krajně levicové La France insoumise (GUE/NGL) a ve středu je na řadě Raphaël Glucksmann od socialistů (S&D).

Tento týden se má také odehrát velký projev označovaný jako „Sorbonna 2.0“ prezidenta Emmanuela Macrona. (Theo Bourgery-Gonse | Euractiv.fr)


ŘÍM

Partneři evropských liberálů uspěli v italských regionálních volbách. Regionální volby v Basilicatě, v nichž podle očekávání zvítězila strana Fratelli d’Italia (Bratři Itálie) premiérky Giorgie Meloni, byly příjemným překvapením pro centristické strany Italia Viva a Azione, které dohromady získaly více než 14 % hlasů.

Výsledek také naznačil možnou změnu dynamiky před evropskými volbami, zejména mezi stranami současné koalice, když Forza Italia (13 %) předstihla Ligu (7,8 %). (Alessia Peretti | EURACTIV.it)


LONDÝN | VARŠAVA

Sunak oznámil další pomoc Ukrajině. Spojené království podpoří Kyjev dalšími 500 miliony liber. Celkové roční výdaje země na pomoc Ukrajině tak dosáhnou 3,5 miliardy liber. Britský premiér Rishi Sunak to oznámil během své cesty do Varšavy. Kromě toho také oznámil, že Spojené království navýší vojenské výdaje na 2,5 % HDP, a to postupně do roku 2030.

Nový podpůrný balíček pro Ukrajinu by měl být dosud největší dodávkou životně důležitého vojenského vybavení, včetně přibližně 400 vozidel, 1 600 pušek a čtyř milionů nábojů. (Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl)


SOFIE

Volební paradox: Proruská europoslankyně míří na kandidátku podporující EU i NATO. Elena Jončeva, bývalá investigativní novinářka a europoslankyně z proruské Bulharské socialistické strany (BSP/PES), je připravena vstoupit na eurovolební kandidátku strany turecké menšiny DPS, která je velmi proevropskou a proalianční politickou silou. (Krassen Nikolov | Euractiv.bg)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář