Na Plzeň… což si takhle zopakovat sedm let starý „zázrak“ z Edenu?

Foto: FC Zlín
ZLÍN - Je to přesně (s jednodenním předstihem) sedm let. Fotbalisté Zlína hráli semifinále poháru v pražském Edenu. A co se týče tipů sázkových expertů, měla si na nich domácí Slavia smlsnout. Stejně jako teď plzeňská Viktoria, které věří na výhru bookmakeři zhruba v poměru 1,2:1. Ve Zlíně ale hlavu nevěší vůbec nikdo, třebaže roli favorita Plzeňským borci trenéra Bronislava Červenky rádi přenechávají.

Před zmíněnými sedmi lety měli už Zlíňané pod vedením trenéra Páníka s kapitánem Jakubem Jugasem za sebou pohárové skalpy Sparty i Liberce. Do zápasu v Edenu, který překvapivě vyhráli gólem Lukáše Holíka 1:0, zasáhli také tři současní mušketýři. Stanislav Dostál, Antonín Fantiš a Vukadin Vukadinovič.

Na západ Čech vyrazili Zlíňané jako vždy s jednodenním předstihem.

„Pro nás je to vlastně start do nejdůležitějšího období sezóny. Pohár má velkou důležitost, jsme kousek před cílem, dva úspěchy vedou do fotbalové Evropy,“ ví moc dobře trenér Bronislav Červenka, který veze na zápas spolu s asistenty kompletní ševcovskou sestavu, která by ráda ušila celé fotbalové republice velké překvapení.

„Před zmíněnými sedmi lety – bože jak to letí – jsme taky byli v roli poněkud podceňovaného týmu, ale po zodpovědném výkonu jsme měli po dálnici veselou cestu domů,“ vybavuje si jeden ze strůjců výhry nad Slavií brankář Stanislav Dostál.

„Byl to tehdy v naší výborné sezóně moc zajímavý zápas. V průběhu hry jsem střídal Tondu Fantiše, docela jsme si zabránili, ale náskok po gólu Lukáše Holíka jsme už ubránili. Povedlo se i finále poháru a přestože se nám na jaře tolik nedařilo, skončili jsme v lize šestí, to se cení dodnes. Teď hrajeme v lize o záchranu, ale pohár je taky důležitý. Víme, jak silný soupeř nás čeká, Plzeň je vysoká kvalita, ale rozhodně do toho dáme vše. Příklady, byť staré sedm let, táhnou,“ říká Vukadinovič, který si ve zmíněné sezóně vysloužil angažmá v pražské Spartě.

Proč si podobný úspěch nezopakovat, výzva je to veliká.

„Ale ať už zápas dopadne jakkoliv, musíme už cestou zpět přepnout do ligového modu. V neděli nás čeká poslední kolo základní části. Zápas s Karvinou má mimořádnou důležitost, hrajeme doma, výhra by byla mimořádně cenná,“ vzhlíží k další velké výzvě trenér Červenka.

Zlín může ještě za jistých příznivých a zdaleka ne nereálných okolností poskočit po třiceti kolech na třinácté místo. To po základní části zaručuje velkou výhodu, tři z pěti utkání nadstavby by odehráli ševci na zlínské Letné.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x