Ruský ministr obrany Šojgu oznámil, že ruské jednotky dostanou raketové systémy protivzdušné obrany S-500

Přidat na Seznam.cz

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu oznámil, že v roce 2024 obdrží ruské síly první vzorky raketového systému protivzdušné obrany nové generace S-500 ve dvou modifikacích.

„Moderní zbraně tvoří v ruských jednotkách protivzdušné obrany a protiraketové obrany 82 % a toto číslo v příštích dvou letech vzroste na 85 %. Ruští vojáci vyvrátili mýtus o nadřazenosti zbraní západní výroby a situace v oblasti speciální vojenské operace ukazuje rostoucí bojové schopnosti ruské armády a obrovský potenciál obranného průmyslu země,“ řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu na úterním zasedání rady

„V letošním roce vojáci dostanou první systémy protivzdušné obrany S-500 nové generace ve dvou modifikacích: systémy protiraketové obrany země-vzduch dlouhého doletu a komplexy protiraketové obrany a také S-400, S-300V4, protiletadlové raketové systémy Buk-M3 a Tor-M2U a radarové stanice nové generace,“ uvedl šéf obrany.

Šojgu také oznámil, že dodávky raketových systémů Pancir se v roce 2024 zdvojnásobí, píše deník Ukrajinska Pravda.

S-500 je nová generace ruských raketových systémů protivzdušné obrany, která by měla uplatňovat princip odděleného řešení úkolů, tedy ničení balistických a aerodynamických cílů.

Dle agentury Tass ruští vojáci od zahájení speciální vojenské operace na Ukrajině zničili přes 22 000 ukrajinských bezpilotních letadel, 3 500 raket HIMARS a 600 raket, řekl Šojgu.

Zdroj: Ukrajinska Pravda, Tass