Závěrečné akordy Filharmonie: Od melodramu k romantice s Miroslavem Táborským

foto: Anna Bartolotti

HRADEC  KRÁLOVÉ – Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

Koncert zařazený v rámci celonárodního projektu Rok české hudby přinese posluchačům do sálu Filharmonie Hradec Králové díla pěti českých skladatelů žijících či tvořících většinou na přelomu 19. a 20. století. První skladba večera, Předehra k rytířské komedii, pochází z pera skladatele Jaromíra Weinbergera a je výbornou ukázkou jeho úžasné obratnosti a instrumentační jistoty. Dále jsou na programu melodramy tří českých autorů, kteří jsou shodou okolností všichni nositeli křestního jména Otakar. První z nich, Otakar Ostrčil, byl žákem Zdeňka Fibicha a později se stal také šéfem opery Národního divadla. Díky jeho více citovému pojetí přebírá v jeho melodramech dominantní roli hudba. Při koncertě zazní Ostrčilova Balada česká na slova stejnojmenné básně Jana Nerudy.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Autorem dalšího díla, rovněž na slova Nerudovy básně, je Otakar Zich, který působil v době kompozice uvedeného melodramu Romance o černém jezeře jako středoškolský profesor matematiky a fyziky a jako hudební kritik. Později se stal univerzitním profesorem estetiky. Na letošní Rok české hudby připadá „čtyřkové“ výročí jeho úmrtí (v roce 1934). Třetím z Otakarů je potom Otakar Jeremiáš a na programu koncertu zazní jeho melodram Romance o Karlu IV., opět z Nerudovy sbírky Balady a romance. Jeremiáš se později stal šéfem rozhlasových symfoniků a opery Národního divadla.

Stěžejní skladbou koncertu je Symfonie č. 3 e moll od Zdeňka Fibicha. Ač byl sám Fibich v našich končinách velkým průkopníkem melodramu a v dějinách hudby mu patří dokonce světové prvenství v uvedení scénické formy melodramu (Hippodamie), je tento žánr v programu koncertu přenechán jeho následovníkům a uvedena symfonie výborně vystihující romantiku v titulu koncertu. Fibich sám měl pohnutý životní osud a tak, snad aniž by si to sám přál, bývá pokládán za představitele skutečně romantické osobnosti. Během dvou let přišel o syna, svou ženu a dceru. Jeho druhé manželství, i přes narození syna, nebylo šťastné a útěchu našel v mimomanželském vztahu se svou dřívější žačkou Anežkou Schulzovou, která se stala také jeho múzou, uměleckou partnerkou, libretistkou a hudební kritičkou. Právě Symfonie č. 3 v sobě nese odraz Fibichových životních peripetií a výrazný dramatický náboj.

V roli recitátora vystoupí herec Miroslav Táborský a taktovky se chopí zkušený dirigent Petr Vronský. Pro zájemce je připravena beseda s Lukášem Hurníkem od 18:30 hod. v kavárně Filharmonie Hradec Králové (v suterénu budovy). Posluchači se mohou dozvědět bližší informace a zajímavosti o dílech a jejich skladatelích uváděných na programu koncertu.

Příštím a posledním koncertem Bílé řady v této sezóně bude ve čtvrtek 30. května Koncert pro orchestr pod vedením šéfdirigenta Kaspara Zehndera. Posluchači z Hradce Králové i okolí se již mohou těšit také na první z oblíbených mezisezónních Open Air koncertů, který Filharmonie Hradec Králové chystá 20. června na Malém náměstí. S královéhradeckými filharmoniky si přijede zahrát Tomáš Kačo, český klavírista a skladatel mezinárodního renomé, který zde představí také svou skladbu Fantasy Open Air.

V květnu a červnu probíhá každoročně ve Filharmonii Hradec Králové prodej předplatného na příští sezónu, a tak mohou již nyní zbystřit všichni stávající a také noví zájemci. Nabídka žánrů je opět pestrá a zahrnuje širokou škálu od klasické hudby přes crossoverové projekty a koncerty pro rodiny s dětmi až po varhanní nebo soudobou orchestrální hudbu. Kromě stálého místa v hledišti získávají předplatitelé také znatelné výhodnější cenu vstupného. Aktuální informace a podrobnosti o programu získají návštěvníci na webových stránkách www.fhk.cz nebo na Facebookové stránce Filharmonie Hradec Králové.