Ľudia sa hrajú na Boha s atmosférou: Zásahy do klimatických systémov sú čoraz nepredvídateľnejšie!

Zahrávanie sa na Boha s atmosférou spôsobuje ľudské utrpenie, aj keď je zámerom ho zmierniť.

Po výdatných dažďoch rekordnej intenzity v minulý týždeň sa občania Spojených arabských emirátov a Ománu stále snažia zaradiť do normálneho života.

Búrky prinútili zatvoriť školy, úrady a podniky, pristávaciu dráhu medzinárodného letiska v Dubaji zmenili na rieku a v oboch krajinách si vyžiadali viac ako 20 obetí.

Lejak sa zdal takmer apokalyptický: v utorok v Spojených arabských emirátoch spadlo množstvo dažďa, ktoré bežne padá počas celého roka.

Prvé správy o poveternostnej udalosti podnietili špekulácie, že ju zhoršila kontroverzná technológia modifikácie počasia.

Prax známa ako siatie mrakov zahŕňa rozprašovanie chemických zlúčenín do vzduchu v snahe získať z neho viac dažďa. Spojené arabské emiráty každoročne vykonávajú stovky takýchto operácií, aby obnovili svoje vodné zdroje vo vyprahnutej krajine.

Vedci aktívne diskutujú o tom, ako efektívne sa  posievanie mrakov ukázalo, ale táto technológia nedokáže vytvoriť oblaky zo vzduchu – môže len zosilniť to, čo už existuje.

Táto udalosť však opäť vyvoláva niektoré základné otázky o zásahoch do prírody. Cloud seeding  je typ geoinžinierstva, súbor technológií, ktoré sú zámerne zamerané na ovplyvnenie alebo zmenu klimatického systému Zeme.

Čím je naša planéta teplejšia, tým atraktívnejšie sa geoinžinierstvo javí ako spôsob, ako spomaliť alebo vysporiadať sa s účinkami zmeny klímy – a tým menej presne vieme predpovedať jej účinky.

Zahrávanie sa na Boha s atmosférou môže spôsobiť ľudské utrpenie.

Vedci si nemôžu byť istí, že hranie sa na Boha s atmosférou nespôsobí ľudské utrpenie, aj keď je zámerom ho zmierniť. V prípade cloud seedingu sa ľudia už desaťročia hrajú na Boha.

Táto technika sa datuje do 40. rokov 20. storočia a pravidelne sa používa na celom svete na pomoc regiónom postihnutým suchom, zabezpečenie jasného počasia pred olympijskými hrami a poskytnutie lyžiarskym  strediskám pár centimetrov snehu navyše.

Vedci už dlho študovali posievanie mrakov, ale len nedávno sa im podarilo zdokumentovať, ako táto technika skutočne funguje, čím sa odlíšili prirodzené zrážky od zrážok vyvolaných človekom.

,,Odborníci sa domnievajú, že siatie môže extrahovať malé množstvo dodatočných zrážok, ale je „notoricky ťažké“ určiť, ako dobre funguje v  konkrétnom prípade,“ – povedala pre The Atlantic Janet Lindsay, klimatologička z Austrálskej národnej univerzity.

Základy cloud seedingu sú jednoduché

,,Základy seedingu mrakov sú jednoduché,“ – povedala Janet Lindsay: „Ak chcete dážď, uvoľňujete chemikálie, ktoré povzbudzujú oblaky, aby produkovali väčšie kvapky vody, ktoré sa s väčšou pravdepodobnosťou dostanú na zem. Ak chcete potlačiť dážď, použite chemikálie, ktoré podporujú tvorbu menších kvapiek. Ale jednoduchosť maskuje komplikovanú vedu a vysoké stávky manipulácie s atmosférou v 21. storočí.“

20. roky 20. storočia boli definované teplejšou atmosférou, ktorá dokáže zadržať viac vlhkosti, podmienkami, ktoré môžu viesť k extrémnejším poveternostným udalostiam vrátane intenzívnych zrážok. Pridajte geoinžinierstvo a veci môžu byť riskantné.

Pokiaľ ide o geoinžinierstvo, nasadzovanie mrakov je pomerne obmedzená technika s malými účinkami obmedzenými na malé geografické oblasti. To je časť argumentu proti siatiu ako faktoru, ktorý mohol prispieť k tohto týždňovým záplavám na Blízkom východe. Totiž  aj v  častiach Spojených arabských emirátov, kde sa bežne nevysieva, spadli  silné dažde. Ale stále to môže byť problematické.

Vedci stále diskutujú o tom, či množenie mrakov v jednom regióne môže mať následky v inom. A v čase, keď sú suchá čoraz častejšie, je dážď vzácnou komoditou s geopolitickým významom. V posledných rokoch Irán, ktorý má svoje vlastné pokusy s osevom  z krádeže dažďa.

Čo si o tom myslíte? Napíšte nám komentár…

Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*