Reklama

Jazdili sme novinku Škoda Kodiaq iV - prečo by sme chceli práve plug-in hybrid?

Roman Calík

Mali sme jedinečnú možnosť vyskúšať si novú, v poradi 2. generáciu, mimoriadne úspešného veľkého rodinného SUV – Škoda Kodiaq.

Vôbec prvýkrát prichádza Kodiaq aj vo verzii plug-in hybrid a verte nám, že ak ste nad elektrifikáciou rozmýšľali, toto bude práve model, ktorý budete chcieť. Prečo?

Obsah pokračuje pod reklamou

Škoda Kodiaq je na Slovensku mimoriadne obľúbeným modelom, doteraz si našla svojich priaznivcov už u viac ako 10 000 z vás. Mimochodom, viete, aká farba Kodiaqu je u nás najpredávanejšia? Biela! Novinke však mimoriadne svedčí aj nová metalická farba zlatá bronx, s ktorou sme jazdili aj v Španielsku, okrem bielej samozrejme.

Dizajnom nový Kodiaq až tak neprekvapuje, berie si základné krivky z prvej generácie, no predsalen ho na ceste rozoznáte. Najmä v noci, poteší netradičné horizontálne prerušované podsvietenie prednej masky. Je to mimoriadne efektné, keď k tomu pridáte novú generáciu LED Matrix svetlometov, budete nadmieru spokojní.

Zozadu nový Kodiaq ihneď rozoznáte, nielen podľa nového loga, ale i prepojeniu zadných svetiel. Žiaľ tie nesvietia po celej šírke, jednoducho ide len o efektné prepojenie svetiel bez „svetelného“ podpisu. Zaujímavý je aj D-stĺpik, ktorý by sme si však namiesto tmavého chrómu zvolili skôr v lesklej čiernej, ale toto je otázka individuálneho vkusu. Čo treba pochváliť je použitie matného chrómu tak v exteriéri ako aj v interiéri, a tak zabudnite na odtlačky prstov. Je to efektnejšie aj modernejšie, len nás prekvapilo, že strešné lyžiny zostali v lesklom chróme, hmm.

Vo vnútri je všetko inak a tu letí do Mladej Boleslavi obroská pochvala. Nielen za použité materiály, ale celkovú ergonómiu interiéru, špičkovú kvalitu displejov a praktické nové ovládacie prvky Smart Dials. Rozhodne si pozrite naše video z jazdy, kde sa na interiér pozrieme detailnejšie.


Čo treba uznať je, že nový infotainment je rýchly, má lepšiu logiku a krásne rozlíšenie, ktoré na 13-palcovom hlavnom displeji rozhodne oceníte. Tu sa nachádza aj správa nabíjania pri plug-in hybridnej verzii, rovnako si tu nastavíte množstvo asistentov a vďaka novým widgetom máte prehľad o tom, čo sa s autom deje. Poteší aj plne digitálny prístrojový panel s 10-palcovým displejom, opäť so skvelým rozlíšením a možnosťou úpravy zobrazenia informácií na ňom.

Čerešničkou na torte je výrazne vylepšený head-up displej, ktorý kvalitou dosiahol úroveň projekčných head-up displejov prémiových značiek ako BMW či Mercedes-Benz. Nám sa najviac páčil interiér Lounge, kde nájdete aj recyklované materiály či špeciálne prešívanie nielen na sedadlách, ale aj na čalúnení palubnej dosky či výplní dverí.

Jazdili sme prevažne plug-in hybridnú verziu, ktorý by sme si aj v prípade modelu Kodiaq rozhodne vybrali. Prečo? Síce v základe dostanete namiesto 910-litrového batožinového priestoru „len“ 745 litrov, no i tak ide o najväčší kufor vo svojej triede. Lenže! K dispozícii máte batériu s kapacitou 25,7 kWh (brutto) a 19,7 kWh (netto), z ktorej reálne dostanete dojazd 100 a kľudne i viac kilometrov.

Pozrite si

Škoda Kodiaq 2. generácie: Takto sa to má robiť!

Obsah pokračuje pod reklamou

Pri našom teste sme síce nedostali Kodiaq iV plne nabitý, a tak sme nemohli vidieť na displejoch dojazd s hodnotou okolo 100 km, ale 77 % nabitie batérie s dojazdom 77 km hovorí za svoje. Dojazd je reálny, síce my sme na krátkej trase jazdili so spotrebou cez 20 kWh, avšak vieme si predstaviť, že viete ísť na nižšie hodnoty.

Čo je však skvelá správa, palubná nabíjačka umožní až 11 kW nabíjanie, čo je typické skôr pre elektromobily. Aby toho nebolo málo, Škoda prichádza aj s možnosťou DC nabíjania výkonom 50 kW, a tak si viete pokojne nabiť batériu z 10 na 80 % aj za cca. 20 minút. Jednoducho, rýchla káva a máte „plnú“. Toto nie je bežné a Škoda sa v našich očiach posunula o míľové kroky pred konkurenciu, ktorá môže aj pri plug-in hybridnej verzii o rýchlom domácom nabíjaní či DC nabíjaní len snívať. Pridajte k tomu veľkú batériu a máte ideál pre všetkých, ktorý rozmýšľajú nad elektromobilom, no „nechcú“ ho, lebo sa obávajú, čo ak sa niekde nenabijú. Toto je odpoveď, a vydarená.


Žiaľ, cenu plug-in hybridnej verzie ešte nepoznáme, rovnako zamrzí, že táto verzia bude k dispozícii len bez pohonu 4×4. Máte tak k dispozícii kombináciu 1.5 TSI benzínového motora s výkonom 110 kW a 85 kW elektromotora. Kombinovaný výkon je 150 kW, čiže 204 koní, čo je postačujúce. Pohon 4×4 však rozhodne bude mnohým potencionálnym kupujúcim chýbať. Ak ho vyžadujete, treba aktuálne siahnuť pod dieselovej verzii Kodiaqu.

Pochváliť musíme skvelý podvozok, až nadpriemerné odhlučnenie a obrovský komfort na palube. Rozhodne si pozrite naše video z prvej jazdy, musíme uznať, že Kodiaq ako taký, nielen vo verzii iV sa mimoriadne vydaril a nepochybujeme o tom, že opäť pôjde vo svojej triede o bestseller.

Ďalšia story
Zatvoriť

Newsletter

Ďakujeme za váš záujem! Odteraz vám už neunikne žiadna novinka.
Ľutujeme, ale váš formulár sa nepodarilo odoslať.